Sestavine:
- voda (4 skodelice)
- limona
- 2 čajni žlički ingverja v prahu ali pa približno 4 centimetre velika ingverjeva koreninica
- 1 strt kardamom ali za noževo konico mletega kardamoma
Ingver, limona in med so sestavine, ki so pogosto omenjene v domačih receptih za hitrejše zdravljenje prehlada, bolečega grla in začetnih znakov gripe. Kaj pa, če združimo vse? Zmagovalna kombinacija! ;) Zakaj bi kupovali že vnaprej pripravljene čajne vrečke, če pa si izvrsten čaj lahko hitro in enostavno pripravimo sami doma?
Ingverjev čaj lahko pripravimo iz sveže korenine ali pa ingverja v prahu. Njegova velika prednost je ta, da ga lahko pozimi pijemo kot topel napitek, v vročih dnevih pa ga preprosto ohladimo in serviramo z nekaj kockami ledu. Tako dobimo prijetno osvežilno pijačo, ki se je zagotovo nihče ne bo branil.
Nasvet: če želite še povečati »vroči efekt« čaja (ingver ima namreč rahlo pikantno aromo), lahko dodamo noževo konico kajenskega popra.
Če pri pripravi čaja uporabljamo celo ingverjevo korenino, je postopek malo drugačen.
Pripravimo vodo in počakamo, da zavre.
Dobro premešamo in pustimo stati približno 10 minut.
Nasvet: če želimo čaj s še močnejšo ingverjevo aromo, ga potem, ko se že ohladi, še enkrat zavremo.
Precedimo v skodelice in po okusu sladimo z medom. Dodamo še sveže stisnjen limonin sok.
Vodo pristavimo na štedilnik.