Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Post: 5 okusnih kosil brez mesa

  • Čas branja Čas branja: 4 minute
post: 5 okusnih kosil brez mesa
Post je tradicionalna praksa vzdrževanja od določenih vrst hrane ali pijače za določeno obdobje, pogosto iz verskih razlogov, za čiščenje telesa ali kot izraz samodiscipline.

Mnogi ljudje se odločijo za post brez mesa iz različnih razlogov, vključno z zdravstvenimi koristmi, kot so izboljšanje srčno-žilnega zdravja, zmanjšanje tveganja za nekatere bolezni, zmanjšanje ogljičnega odtisa in spodbujanje živaloljubja.

Post brez mesa prinaša številne prednosti, kot so izboljšana prebava, večja energija, izguba teže in zmanjšanje vnetij v telesu. Prav tako spodbuja kreativnost v kuhinji, saj raziskujemo nove sestavine in načine priprave hrane.

Mnogi se še vedno sprašujejo, kako ohraniti svoje obroke okusne in zadovoljive brez klasičnih mesnih sestavin. V tem članku vam predstavimo pet idej za kosila brez mesa in obljubimo, ne boste ga pogrešali!


1. RECEPT: Preprosti kvinoja polpeti


Kvinoja polpeti so odlična izbira za kosilo brez mesa, saj so polni beljakovin in vlaknin. Sestavine vključujejo kuhano kvinojo, naribano zelenjavo po izbiri, začimbe, malo moke ali drobtin za vezavo in jajce ali laneno seme kot nadomestek jajca za vezavo. Polpete lahko postrežete s svežo solato ali jogurtovo omako.


2. RECEPT: Krompirjev golaž


Krompirjev golaž je topla in tolažilna jed, ki je kot nalašč za hladnejše dni. Glavne sestavine so krompir, čebula, paprika, paradižnikova omaka in različne začimbe. Je enostaven za pripravo in zagotavlja obilico okusa ter zadovoljiv obrok.


3. RECEPT: Tofu na žaru


Tofu na žaru je fantastična alternativa mesu za tiste, ki iščejo beljakovine brez mesa. Mariniranje tofuja v sojini omaki, česnu, ingverju in drugih začimbah bo tej jedi dodalo globino okusa. Postrezite ga z zelenjavnim nabodalom ali s svežo solato za lahkotno in hranljivo kosilo.


4. Boranja brez mesa

Boranja je tradicionalna balkanska jed, ki običajno vključuje mešanico zelenjave in mesa. Vendar pa se lahko odlično pripravi tudi v vegetarijanski različici, kjer meso nadomestimo z bogatim izborom zelenjave in začimb, ki jedi dajo poln okus.

Sestavine:

  • 2 srednje velika krompirja, narezana na kocke

  • 2 korenčka, narezana na kroge

  • 1 čebula, sesekljana

  • 2 stroka česna, sesekljana

  • 1 rdeča paprika, narezana na trakove

  • 1 zelena paprika, narezana na trakove

  • 200 g zelenega fižola, narezanega

  • 1 paradižnik, narezan na kocke ali 200 ml paradižnikove omake

  • 500 ml zelenjavne juhe ali vode

  • Sol, poper, paprika v prahu

  • Oljčno olje

  • Svež peteršilj za okras

Priprava:

  • - V večjem loncu na srednji temperaturi segrejte oljčno olje in na njem popražite čebulo do zlato rumene barve. Dodajte česen in pražite še nekaj minut.

  • - Dodajte krompir, korenček, obe vrsti paprike in fižol. Dobro premešajte in pražite nekaj minut.

  • - Dodajte paradižnik ali paradižnikovo omako in zelenjavno juho. Začinite s soljo, poprom in papriko. Premešajte in zavrite.

  • - Ko zavre, zmanjšajte ogenj in kuhajte pokrito približno 30 minut, dokler zelenjava ni mehka

    - Pred serviranjem potresite s svežim peteršiljem. Postrezite toplo s kruhom ali po želji.


5. Ričet brez mesa

Ričet je klasična slovenska jed, ki je običajno pripravljena z ječmenom, fižolom, zelenjavo in dimljenim mesom. Vegetarijanska različica te jedi izpušča meso, a ohranja bogat in tolažilni okus, zahvaljujoč raznoliki zelenjavi in začimbam.


Sestavine:

  • 1 skodelica ječmena, namočenega čez noč

  • 1 skodelica belega fižola, namočenega čez noč ali uporabite konzerviranega

  • 2 korenčka, narezana na kocke

  • 1 čebula, sesekljana

  • 2 stroka česna, sesekljana

  • 1 krompir, narezan na kocke

  • 1 paradižnik, narezan na kocke ali 200 ml paradižnikove omake

  • 500 ml zelenjavne juhe ali vode

  • Sol, poper

  • 1 lovorjev list

  • 1 žlička majarona

  • Oljčno olje

Priprava:

  • - Ječmen in fižol čez noč namočite v ločenih posodah. Naslednji dan ju odcedite.

  • - V večjem loncu segrejte oljčno olje in na njem popražite čebulo, dokler ni prozorna. Dodajte česen, korenček in krompir ter pražite nekaj minut.

  • - Dodajte odcejen ječmen in fižol, paradižnik ali paradižnikovo omako ter zelenjavno juho. Začinite z lovorjevim listom, majaronom, soljo in poprom.

  • - Premešajte in zavrite. Ko zavre, zmanjšajte ogenj in kuhajte pokrito


Vključevanje kosil brez mesa v vašo prehrano ne pomeni, da morate žrtvovati okus ali zadovoljstvo pri jedi. Ostaja neskončno možnosti za raziskovanje bogatih in raznolikih okusov, ki jih ponuja rastlinska prehrana.


Post brez mesa prinaša številne koristi za vaše zdravje in okolje, hkrati pa spodbuja kreativnost v kuhinji. Z malo eksperimentiranja in odprtostjo za nove ideje lahko odkrijete široko paleto jedi, ki bodo obogatile vaš jedilnik in morda celo postale najbolj priljubljene. Ne glede na vaše razloge za izbiro posta brez mesa, naj bo ta čas priložnost za raziskovanje, učenje in praznovanje obilja, ki ga ponuja narava, ter odkrivanje novih načinov, kako narediti vsak obrok okusen.

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno