Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Losos na pet različnih načinov

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
losos na pet razlicnih nacinov

Losos je priljubljena hrana in se pogosto uživa po vsem svetu. Losos je bogat z maščobnimi kislinami omega-3, ki so koristne za zdravje srca, poleg tega pa je dober vir beljakovin, vitaminov in mineralov. Lososa lahko pripravimo na različne načine, vključno s peko na žaru, pečenjem v ponvi, dimljenjem in konzerviranjem.

Losos je vrsta ribe, ki spada v družino Salmonidae. Najdemo ga tako v sladkovodnem kot v morskem okolju, razširjen je po vsej severni polobli. Obstaja več različnih vrst lososov, med njimi atlantski losos, čivka, kokošji losos, rožnati losos in sockeye losos. Losos je priljubljena hrana in se pogosto uživa po vsem svetu. Losos je bogat z maščobnimi kislinami omega-3, ki so koristne za zdravje srca, poleg tega pa je dober vir beljakovin, vitaminov in mineralov. Lososa lahko pripravimo na različne načine, vključno s peko na žaru, pečenjem v ponvi, dimljenjem in konzerviranjem.


1. Prednosti lososa

Losos je s hranili bogata riba, ki prinaša številne koristi za zdravje. Je odličen vir maščobnih kislin omega-3, ki so bistvene za zdravje srca. Te maščobne kisline pomagajo zniževati krvni tlak, zmanjšujejo tveganje za bolezni srca in izboljšujejo zdravje krvnih žil. Poleg omega-3 je losos tudi dober vir beljakovin, vitaminov in mineralov. Vsebuje veliko vitamina B12, vitamina D in selena ter veliko vitamina B6, niacina in fosforja. Redno uživanje lososa lahko pripomore k izboljšanju splošnega zdravja in preprečuje nekatera zdravstvena stanja, kot so bolezni srca in osteoporoza.


2. Kako ga pripravimo?

Lososa lahko pripravite na več načinov, med najbolj priljubljenimi pa so peka na žaru, pečenje v ponvi in dimljenje.

Losos na žaru spada med enega izmed najbolj preprostih in enostavnih način priprave. Najprej lososa premažemo z malo olja ter ga začinite s soljo in poprom. Nato ga položimo na vroč žar in ga na vsaki strani pečemo približno med 4 do 5 minut. Losos mora biti pečen, vendar še vedno sočen.

Druga priljubljena metoda je peka lososa v pečici. Najprej pečico segrejte na 220°C. Losoda nato položimo na pekač in ga premažemo z malo olja. Začinimo ga s soljo in poprom, nato pa ga pečemo med 12 do 15 minut oziroma dokler ni pečen in se ne lušči. Če ne želimo uporabiti pečice, lahko lososa pripravimo tudi v ponvi. Losos v ponvi bo po tem receptu zlate barve in hrustljave strukture. Poleg hitre priprave; za pripravo boste potrebovali 15 minut od začetka do konca; je tudi eleganten. Sestavine za pripravo lososa v ponvi so preproste. Ključno je, da začnete z enako velikimi fileji, tako da se lahko losos popolnoma speče v notranjosti, ne da bi se preveč zapekel. Pri pripravi lososa se držimo zlatega pravila: peko lososa začnemo tako, da prvi stik z vročo ponvijo začnemo s stranjo s kožo.

Dimljenje lososa je tradicionalna metoda priprave, ki ribi daje edinstven okus. Lososa najprej položimo na rešetko in ga dimite približno 2 uri. Losos mora biti prekuhan in imeti okus po dimu.

Pripravimo lahko tudi lososa v smetanovi omaki. Losos v smetanovi omaki je klasična francoska jed, ki slovi po svoji eleganci in enostavni pripravi. Če se odločimo za pripravo lososa v smetanovi omaki, bo potrebno uporabiti sočne lososove fileje, ki jih pred tem popečemo v ponvi, postregli pa ga bomo v bogati masleni smetanovi omaki. Ta recept bo odlična izbira za posebno priložnost ali romantično večerjo v dvoje.

Losos se odlično ujame tudi z medom, recept čaka tukaj.

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-0,69 €
Skupaj:
6,21 €

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno