Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Enostavno testo za pico

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
enostavno testo za domaco pico

Čeprav naj bi ulični prodajalci v Neaplju prodajali ploščate kruhke s prelivi, vseeno velja, da bi naj prvo pico pripravil italijanski pek Raffaele Esposito iz Neaplja. Italijanski kralj Umberto I. in kraljica Margherita sta Neapelj obiskala leta 1889. Esposita so prosili, naj jima pripravi pico. Na pico je dodal svež paradižnik, sir mocarela in baziliko. Ta pica je dobila ime Pizza Margherita in je seveda še danes zelo priljubljena.


Velikokrat pa se vprašamo, kako se testo za pico razlikuje od testa za kruh.

Tako testo za kruh kot testo za pico se začne z enakimi glavnimi sestavinami: moko, vodo, soljo in kvasom. Od načina, kako ravnamo s testom, je odvisno, ali bo iz njega nastala pica ali kruh. Oba testa imata lahko enake sestavine, vendar je formula za izdelavo različna, torej različne količine soli, vode in olja.


Katere sestavine pa potrebujemo za pripravo testa za pico?


Ker je v testu za pico zelo malo sestavin, je pomembno, da so vse sestavine kakovostne in aktivne.

  • Voda - Pri pripravi testa vedno uporabimo mlačno vodo. Nikoli ne uporabljamo vroče vode, sicer bomo s tem uničili delovanje kvasa, če pa za vzhajanje uporabimo mrzlo vodo, bo kvas vzhajal celo večnost. Torej, mlačna voda.
  • Kvas - Najboljša uporaba je uporava aktivnega suhega kvasa, lahko pa uporabimo tudi instantni kvas ali sveži kvas.
  • Sladkor - Je hrana za kvas, ki ga pretvori v ogljikov dioksid in alkohol. Poleg tega pomaga izboljšati okus pice.
  • Oljčno olje - Pripomore k mehčanju testa in dodaja čudovit okus.
  • Moka - Predlagamo uporabo univerzalne ali krušne moke.
  • Sol - potrebna je za dodajanje okusa testu.


Testo naj ohrani sobno temperaturo.


Večina receptov za testo za pico vključuje mešanje sestavin v testo, oblikovanje krogle, nato pa naj bi ga za določen čas pustili počivati v hladilniku. V receptih za tem običajno čaka tudi navodilo, da moramo pustiti testo na sobni temperaturi, preden ga začnemo obdelovati. In ta korak je res pomemben. Hladno testo se ne le težje razteza in pogosteje raztrga, ampak se v tem času zgodi tudi dodatna fermentacija, fermentacija pa pomeni razvoj okusa. Zato tega koraka ne izpustite! Vaša pica bo okusnejša, če pustite, da se testo popolnoma segreje na sobno temperaturo.


Testo za pico raztegnemo in ga ne razvaljamo.


Če v receptu naletite na uporabo valjarja, predlagamo, da ga preskočite. Pri oblikovanju kroglice testa v ravno skorjo priporočamo metodo raztegovanja in ne metode valjanja. Pri pripravi testa za pico ne gre le za povečanje premera. Če testo raztegnemo sprožimo razvoj glutena, kar povzroča hrustljavost in žvečljivost. Namesto valjanja testo nežno raztegnemo s hrbtnimi stranmi rok.


Pazimo na obliko?


Eden od čarov doma pripravljene pice je ravno ta, da je videti, kot da jo je naredil človek in ne stroj. Vendar je treba upoštevati, da bo prvotna kroglica testa, ne glede na njeno obliko, približno določala obliko pice. Da, lahko jo oblikujemo in nekoliko raztegnemo, vendar je začetno oblikovanje tisto, ki v veliki meri določa končno obliko. Če torej želimo okroglo pico, si prizadevamo oblikovati okroglo kroglo. Če želimo podolgovato pico, oblikujemo podolgovato kroglo. In tako naprej. Podolgovata pica, narezana na kvadrate, daje zelo rustikalen izgled.

Tako, zdaj smo pripravljeni na prirpavo pice, zato spodaj čaka par idej:

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-0,39 €
Skupaj:
3,51 €

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno