Sestavine:
- 920 g moke tipa 00
- 600 ml hladne vode
- 20 g fino mlete morske soli
- 1 g svežega kvasa
- 28 g olivnega olja
- 18 g sladkorja
- 75 g paradižnikove omake za pico
- 85 g mocarela sira
- listi sveže bazilike
- BAM mešanica Pica & Pašta
Napolitanska pica je pica osnovnih okusov. Gre za mehko, tanko skorjo, pečeno v zelo vroči pečici. Skorjica je na ognju običajno počrnjena, z napihnjenimi robovi, proti sredini pa vedno tanjša.
Na tanko skorjo se uležejo preprosti paradižniki: skorja na neapeljskih picah se običajno namaže preprosto s paradižniki, običajno sorte San Marzano. Za pripravo sppodnjega recepta smo uporabili paradižnikovo omako in BAM mešanico začimb za Pico & Pašto. Uporabimo jo lahko na različne načine, mi jo bomo tokrat pospravili v paradižnikovo omako, s katero bomo premazali doma pripravljeno pico.
Večina neapeljskih receptov za pico zahteva dodajanje paradižnikov direktno na testo. Sorta paradižnika San Marzano je vrsta italijanskega paradižnika, ki se najpogosteje uporablja pri neapeljski pici.
Nasveti in triki za pripravo napolitanske pice v domači pečici ČAKAJO TUKAJ.
V posodo za mešanje dodamo vodo, v kateri raztopimo sol in sladkor.
Med mešanjem z rokami ali leseno žlico dodamo 10 % moke.
Ko imamo gladko, testu podobno konsistenco, dodamo kvas in ga raztopimo . Med mešanjem postopoma dodajamo preostalo moko, dokler ne dobimo enotne mase.
Dodamo olje in ga vmešamo v testo. Na začetku bo testo lepljivo, a brez skrbi, bolj kot ga bomo gnetli, boljšo sturkturo dobi.
Testo iz posode premaknemo na pult in začnemo z gnetenjem. Testo gnetemo ročno 15-20 minut ali v stoječem mešalniku pri nizki hitrosti 10-15 minut, dokler ne dobimo precej gladkega testa. Cilj je razviti gluten in v testo vključiti zrak. Testo pustimo počivati 24 ur. Po 24 urah testo razvljamo v obliko kroga in naj nanesemo paradižnikovo omako, ki smo jo po okusu začinili z BAM mešanico Pica & Pašta. Pico samo z omako pečemo približno 3 do 6 minut pri najvišji temperaturi naše pečice. Nato na pico dodamo še mocarela sir in pečemo še toliko, da se sir stopi. Dekoriramo s svežimi listi bazilke in postrežemo.