Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Kako pripravimo napolitansko pizzo v domači pečici?

  • Čas branja Čas branja: 4 minute
ali je mogoce narediti pravo napolitansko pico v obicajni domaci pecici kratek odgovor je ne ampak to nas ne ustavi

Ali je mogoče narediti pravo napolitansko pico v običajni domači pečici? Kratek odgovor je ne. Ampak to nas ne ustavi!


Če ste doma že poskusili speči napolitansko pico, ste zagotovo med tistimi, ki so se spraševali, zakaj vaša pica ni kot pica, ki ste jo poskusili v Italiji oziroma takšna kot ste jo nazadnje jedli v lokalni piceriji.

Veste, da je pomembno, da se recepta držite kot "pijan'c plota". In ste se ga.

Pa je bila skorja vseeno suha, zbita in niti približno puhasta z zoglenelo, hrustljavo zunanjostjo. To je opis prave napolitanske pice!

A naj vas pomirimo, niste krivi vi. 

No, mogoče malo. Sploh, če pri pripravi niste uporabili BAM paradajzovca. :)

Glavni razlog tiči v domači pečici. Doma pečica ni namenjena doseganju tako visokih temperatur, ki jih zahteva napolitanska pica. Njene prave lastnosti je mogoče doseči le, če je pica pripravljena v manj kot 90 sekundah.

A naj vas pomirimo, niste krivi vi. 

Samo za lažjo predstavo: domača pečica doseže temperaturo nekje med 250-300°C in pri takšni temperaturi bo pica pečena v 8 do 12 minutah. Seveda se bo skorja bolj posušila. Puhasta notranjost izveni že po drugi minuti. Temperatura je enostavno prenizka, da bi skorja pravilno pooglenela. Daljši čas peke terja davek tudi pri siru, ta porjavi in se prepeče.

Zato predlagamo, da se pri pripravi napolitanske pice držimo naslednjih nasvetov:

1. Najprej pripravimo testo.

Ne pozabimo, vzhajanje testa za napolitansko pico traja 24 ur. Zato ga je potrebno pripraviti vsaj en dan prej.

2. Povečamo temperaturo površine za peko s kamnom za pico ali jeklom za peko pice.

Najpomembnejše pri izbiri površine za peko je, kako dobro prenaša toploto. Prevodni material bo hitreje prenašal toploto in hitreje spekel vašo pico ter dal bolj zoglenitev.

Kamni za pico so najpogosteje izdelani iz keramike. Ena od prednosti keramike je, da pomaga izsušiti vlago iz skorje. Toda keramika ne prenaša toplote tako učinkovito kot na primer kovina.

Jeklo za pico pa izgleda kot jeklena plošča, ki jo postavite v pečico. Uporaba je popolnoma enaki uporabi kamna za peko pice. Toda jeklo za peko pice bolje prevaja toploto, kar bo pripomoglo k hitrejšemu pečenju pice. BAM nasvet: lažje ga je očistiti kot kamen za pico.

Če domača pečica omogoča funkcijo 'pečenja na žaru', postavimo jeklo ali kamen za peko pice čim bližje zgornjemu grelcu, običajno to pomeni na najvišjo rešetko.

3. Peka s funkcijo 'pečenja na žaru'

Če pečica vsebuje funkcijo 'pečenja na žaru', jo uporabimo. S tem se bo čas peke skrajšal za nekaj minut, skorjica pa bo lepo ogorela.

Z uporabo te fukncije lahko pogosto presežemo najvišjo temperaturo pečice. Tak način toploto oddaja podobno kot peč na drva. 

Toplota sicer ne seže daleč, zato postavimo jeklo ali kamen za pico približno 5 cm od grelca. Če je rešetka predaleč, se ji poskušamo čimbolj približati.

Da to fukncijo pečenja najbolje izkoristimo, jo vklopimo šele takrat, ko pico postavimo v pečico. Običajno se funkcija "pečenja na žaru" pri popolnoma ogreti pečici izklopi in se ponovno vklopi le takrat, ko temperatura pečice pade.

3. Prilagodimo testo za peko pri nižjih temperaturah

S tem, ko prilagodimo sestavine za pripravo napolitanske pice v domači pečici, sicer spremenimo glavne lastnosti, a se pravi napolitanski pici vseeno približamo.

Pomembno je, da naredimo tri enostavne spremembe v testu:

  • povečamo hidracijo: s povečano hidracijo dobimo bolj puhasto in zračno, a še vedno hrustljavo pico. Za doma pripravljeno pico priporočamo 65-70% hidracijo (PRIMER: 65% hidracijo da 1500 g moke in 600 g vode).
  • Dodamo olje: dodano olje omogoča lažjo in boljšo prevodnost toplote. A pazimo, da ga ne dodamo preveč in tako testa ne spremenimo v biskvit.
  • Dodamo sladkor: z dodanim sladkorjem lahko dosežemo eno izmed glavnih lastnosti napolitanske pice: zoglenelost. Vemo, da sladkor izpostavljen segrevanju, karamelizira in postane rjav. Tako bo z dodajanjem sladkorja skorja hitreje porjavela.

4. Predhodno spečemo testo.

Sveža mocarela, ki je glavna sestavina, se v 60 sekundah pri 480 °C popolnoma stopi. Pri daljši peki ne dobi enako mehke, stopljene konsistence. Namesto tega porjavi ali se celo zažge.

To lahko preprečimo tako, da pico samo z omako pečemo 3-6 minut (odvisno od temperature pečice), dokler ni skoraj pečena.

Šele nato na pico dodamo sir ter jo ponovno postavimo v vročo pečico še za 2 minuti. To bo siru dalo popolnoma drugačno teksturo.

Še dodaten nasvet: približno eno uro pred peko postavimo jeklo ali kamen za pico na zgornjo rešetko pečice.

Pečimo nastavimo na najvišjo temperaturo in pustimo, da se jeklo ali kamen za pico pred peko segreva vsaj 45 minut do ene ure.

"
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno