Sestavine:
- 375 g vode
- 100 g droži
- 10 g soli
- 500 g univerzalne ali krušne moke
- dodatki za pico (pelati, šunka, sir, origano)
- BAM začimbna mešanica Pica & Pašta
Ko pomisliš na recept za odlično pico, na katerega najprej pomisliš? Za nas ni nič boljšega kot pica v neapeljskem slogu s to tanko skorjo in tistim mehurčastim in napihnjenim rožičem, vendar je tako pico malo težje pripraviti v pečici.
Tako da je za nas odlična pica tista, ki ima tanko, dobro zapečeno skorjo z zračnim in mehkim robom. Ko držiš kos pice v zraku, se mora malo povesiti, kar pomeni, da skorja ni zapečena do konsistence, podobne krekerju, ampak je še vedno mehka in prožna. Dno mora biti dobro pečeno in imeti mora značilne temne lise.
Zato je lahko po tem receptu danes za kosilo ali večerjo na vrsti pica z drožmi.
Kakšna pa je sploh pica z drožmi?
Preprosta!
Testo za pico z drožmi je narejeno iz večnamenske moke. Vsekakor lahko uporabiš tudi moko za kruh ali moko tipa 00.
Nato sledi hidracija. Natančneje, 75% hidracija. Klasična receptura: 375 g vode, 500 g moke.
Še par nasvetov za pico z drožmi:
Uporabimo lahko različne vrste zelenjave, sire, meso – skratka vse, kar nam srce poželi. Seveda za izvrsten in klasičen »pica« okus dodamo še pravo ter okusno mešanico Pica & Pašta začimb. Lahko jih dodamo v paradižnikovo omako za pico, jih posujemo po vrhu ali pa jih vmešamo že kar v testo.
Pripravimo testo. V veliko skledo damo droži, sol in vodo. Mešamo z lopatko, da se sestavine povežejo. Dodamo moko. Ponovno premešamo, da se med sestavine poveže tudi moka. Prenesemo v posodo, ki jo pokrijemo s kuhinjsko krpo ali pokrovom sklede iz blaga in pustimo stati 30 minut.
Po 30 minutah sežemo v posodo in povlečemo testo navzgor in v sredino. Posodo obrnemo za četrt obrata in nadaljujemo z vlečenjem. Testo pustimo počivati še 30 minut; nato ponovimo raztezanje in zlaganje. Če je mogoče, ponovite ta cikel še dvakrat.
Fermentacija: posodo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati pri sobni temperaturi za 4 do 18 ur ali dokler se prostornina testa približno ne podvoji.
Oblika: testo zvrnemo na delovno površino in ga oblikujemo v grobo kroglo, pri čemer uporabimo toliko moke, kolikor je potrebno — testo bo na koncu še vseeno lepljivo. Testo razdelimo na 4 enake dele.
Dele testa potresemo z moko. S pomokanimi rokami vsak del razvaljamo v kroglico, tako da z mezinci dlani stisnemo testo pod vsako kroglico. Vsak krog testa prenesemo v plastično litrsko posodo, pokrijemo in v hladilniku hranimo za vsaj 6 ur ali do 3 dni.
Pripravimo pice Iz hladilnika vzememo krog (ali več) testa eno uro pred peko. Testo potresemo z moko in položimo na pomokano delovno površino. Nedotaknjeno pustimo stati približno eno uro. V zgornjo višino pečice postavimo jeklo za peko ali kamen za pico. Pečico nastavite na 280ºC ali najvišjo temperaturo, ki jo ima vaša pečica. Pečico segrevajte vsaj 45 minut, najbolje pa 1 uro pred peko.
Pripravljeno testo prenesemo na pekač, obložen s papirjem za peko.