Sestavine:
- 320 ml mlačne vode
- 7 g suhega kvasa
- 13 g sladkorja
- 30 ml olivnega olja
- ščep soli
- 450 g večnamenske moke
- koruzna moka (za posip)
- ZA BOLJŠI OKUS: Mešanica Pica & Pašta
Ta preprost recept za domačo pico s suhim kvasom je odličen za začetnike. Če sestavinam recepta in korakom natančno sledite, bo recept za pico s suhim kvasom zagotovo uspel. Vsaka priprava testa za pico s suhim kvasom se začne z istimi osnovnimi sestavinami: moko, kvas, vodo, soljo in olivnim oljem.
BAM spices priporoča: da se bodo okusi domače pice še bolj razvijejo, priporočamo uporabo BAM mešanice začimb za pico in pašto. Pica & Pašta je mešanica različnih začimb, ki se med seboj prepletajo in odlično dopolnjujejo številne jedi. Lahko jo dodate v paradižnikovo omako za pico, posujete po vrhu ali pa jo kar vmešate v testo.
Toplo vodo, kvas in sladkor zmešamo. Pokrijemo in pustimo počivati 5 minut.
Dodamo olivno olje, sol in moko. Mešamo približno dve minuti. Testo zvrnemo na rahlo pomokano površino. Z rahlo pomokanimi rokami gnetemo testo 3-4 minute. Po gnetenju naj bo testo še vedno malo mehko. Naredite test s prstom – če počasi pridobiva prvotno količino, bo vaše testo pripravljeno na vzhajanje. Če ne, nadaljujte z gnetenjem.
Večjo skledo rahlo namastimo z oljem. Testo damo v skledo in ga obračamo tako, da se z vseh strani prekrije z oljem. Posodo pokrijemo z aluminijasto folijo, plastično folijo ali čisto kuhinjsko brisačo. Pustimo, da testo vzhaja pri sobni temperaturi nekje med 60 do 90 minut. Nasvet: temperaturo za vzhajanje dosežemo tudi tako, da pečico segrejemo na 60°C. Nato izklopimo pečico, v segreto pečico položimo testo tako, da vrata pečice pustimo rahlo priprta. Po približno 30 minutah zapremo vrata pečice, da se zrak zadržuje v vzhajajočem testu. Ko se podvoji, ga odstranimo iz pečice.
Pečico segrejemo na 240°C. Pustimo, da se segreva vsaj 15-20 minut, v tem času pa lahko oblikujete pico. Če uporabljate kamen za pico, ga prav tako segrejemo v pečici. Pekač ali pekač za pico rahlo namastimo z olivnim oljem. Rahlo potresemo s koruzno moko, ki bo dala skorji dodatno hrustljavost in okus.
Ko je testo pripravljeno, ga preluknjamo, da sprosti morebitne zračne mehurčke. Testo razdelimo na pol. Na rahlo pomokani delovni površini z rahlo pomokanimi rokami ali valjarjem nežno sploščimo testo v kolut. Postavimo ga na pripravljen kamen ali pekač in z rahlo pomokanimi rokami raztegnemo in sploščimo v krog.
Testo rahlo pokrijemo s plastično folijo ali čisto kuhinjsko brisačo in pustimo počivati nekaj minut, medtem pa pripravimo preliv za pico.
Da preprečimo, da bi nadev namočil vrhnjo pice, ga premažite z olivnim oljem. Prelijemo s svojimi najljubšimi dodatki in pečemo med 12 do 15 minut. Zdaj je čas za dodajanje mešanice Pica & Pašta.