Sestavine:
- 560 do 625 g moke
- 65 g sladkorja
- 14 g suhega kvasa
- 1 do 1,5 žlice soli
- 180 ml mleka
- 180 ml vode
- 55 g masla
- 1 jajce
- 55 g masla
- 3 stroke česna ali BAM česen v prahu
- 40 g drobno naribanega parmezana
Skoraj nobena jed ni popolnoma, če ob njo ne postrežemo mehkih žemljc.
Te super mehke večerne žemljice imajo masleno, puhasto notranjost, zlato rjavo skorjo in najbolj okusen, slan česnov preliv s parmezanom, ki odlično dopolnjuje vsak klasičen obrok. Kot takšne se odlično podajo k kremni paradižnikovi juhi, ostrim jedem s testeninami in zagotovo nepogrešljivi v vaši praznični košarici s kruhom.
V veliki skledi mešalnika zmešamo 70 g moke, sladkor, suhi instant kvas in sol. Segrejemo mleko, vodo in maslo. Vmešamo v mešanico moke. Pri srednji hitrosti stepamo 2 minuti.
Dodajte jajce in še 70 g moke. Pri visoki hitrosti stepamo dve minuti. Vmešamo še toliko preostale moke, da dobimo mehko testo. Gnetemo na rahlo pomokani površini, dokler testo ni gladko in elastično, približno 8 do 10 minut. Testo pustimo počivati 10 minut.
Testo razdelimo na 20 enakih delov in vsak kos razvaljamo v gladko kepo. Vsako kroglico testa namažemo s stopljenim maslom in potresemo z zvrhano žlico mešanice parmezana in česna. Razporedimo v vrstice, ki so narazen 0,5 cm. Pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem do 30 minut oziroma dokler se ne volumen testa ne podvoji.
Pečico segrejemo na 200°C. Vzhajane žemljice v segreti pečici pečemo 18 minut oziroma dokler ne postanejo zlato rjave.