Ko govorimo o golažu, imamo navadno v mislih gosto enolončnico z zelenjavo in kosi mesa. Pomembna je velika količina čebule, da se golaž dobro zgosti. Lečin golaž ne vsebuje mesa, vseeno pa je gosta enolončnica in v več pogledih tudi bolj hranilna, kot navaden golaž. Vsebuje namreč veliko zelenjave, poleg tega pa je osnova leča, ki je polna beljakovin in vlaknin. Zanj ne potrebujete veliko časa, hkrati pa lahko skuhate večjo porcijo in jo kratko malo zamrznete za hude čase, ko ne bo veliko časa za pripravo hranljivega obroka. Spodnji recept zadošča za 4-5 porcij.
Nekaj dodatnih nasvetov:
Količina: porcije so nasitne, zato je golaža gotovo dovolj za 4 do 5 lačnih ljudi. Za tiste, ki pojedo malo manj ali pa niso tako zelo lačni, je golaža dovolj za 6 porcij.
Koščki: če papriko in čebulo narežete na manjše koščke, se bosta hitreje omehčali in razpustili. Podobno je s krompirjem, a je za krompir in korenje vseeno bolj pripravno, če sta narezana na malo večje koščke, da lahko v nekaj ugriznete, medtem ko jeste.
Hranilna vrednost: sladek krompir ima veliko beta karotena, ki viša nivo vitamina A v krvi, vsebuje veliko vitamina B in precej vlaknin. Z navadnim krompirjem si ni v tesnem sorodstvu, a je prav tako nasitno živilo. V vsakem primeru pa je bolj zdrava opcija, saj vsebuje tudi več vitaminov in mineralov kot navaden krompir. Leča vsebuje kar 18g beljakovin in 15.5g vlaknin na 100g, kar naredi golaž še toliko bolj polnovreden obrok. Rdeča paprika je polna vitamina C, korenje pa vitamina A (ki pomaga ohranjati dober vid). Golaž je tako cenovno ugoden, hkrati pa neverjetno zdrav.
Korak, ko del enolončnice zmiksate v kašo, lahko izpustite, če vam je bolj všeč, da delci plavajo v tekočini.
Recept je prispevala Vita.
Pa dober tek! :)