Začimbe za ajmoht
Čas priprave:
1 ura 30 min
Težavnost:
2
Št. sestavin:
31
|
|
Ajmoht - primorci mu rečejo mineštra, z drugimi besedami mu rečemo tudi obara, je gosta mesna enolončnica, kateri dodamo veliko različne zelenjave in prežgano moko.
Uporabimo katero koli vrsto mesa, v obaro pa lahko zakuhamo tudi žličnike, vlivance ali testenine. Postrežemo jo samostojno, z rezino kruha ali z žganci.
Pri kuhanju enolončnic upoštevamo čas kuhanja posameznih sestavin.
Vedno začnemo najprej obdelovati meso. Piščančja obara nam bo vzela najmanj časa s pripravo.
Okrog ene ure. Seveda je z enolončnicami podobno kot z golažem ali govejo juho - dlje se kuhajo, boljše so.
Mehka, listnata zelenjava se kuha manj časa, kot čvrstejša, gomoljasta.
Začimbe se kuhajo z jedjo, zelišča dodajamo proti koncu kuhanja, ker so najbolj nežna.
Za zalivanje obare lahko uporabimo vodo, bistro juho ali deci/dva belega vina.
Ko izbiramo pravo začimbo, za pripravo določene obare, se orientiramo po vrsti mesa, ki ga bomo uporabili za njeno pripravo. Nikoli ne uporabimo preveč različnih začimb v eni jedi.
Sledimo načelu manj je več. Uporabimo osnovni spekter začimb, ki pašejo skoraj povsod in izberemo še eno ali dve začimbi, ki se ne tepeta med sabo in jed še dodatno dvigneta.
Zaupajte svojemu nosu in upoštevajte svoj okus.
Nekaj primerov začimb, ki se dobro ujemajo z določeno vrsto mesa:
Piščanec
Govedina
Svinjina
Ribe
Preberite pa si še recept za obaro s piščancem in govedino.
Recept je prispevala Monika
Pa dober tek! ;)