Sestavine:
- posodo za kuhanje
- štedilnik
- posodo za mešanje
- kuhalnico
- cedilo
- nož
- 250 g puste skute
- 140 g ostre moke
- 40 g stopljenega masla
- 2 rumenjaka
- sol (ščepec)
- čajna žlička cimeta
- 9 sliv brez koščic
Cmoki so odlična jed, ne glede na vrsto polnila. Poleg mesnih cmokov so na naših mizah največkrat sladki sadni cmoki: slivovi, jagodni, borovničevi, marelični ... Lahko bi se lotili tudi zelenjavnih - z brstičnim ohrovtom, recimo. Pa ste vedeli, da je tudi testo cmoka lahko narejeno na različne načine? Največkrat zasledimo krompirjevo testo, preprosto in okusno je tudi skutno testo, potem testo narejeno samo iz moke ali testo narejeno iz moke, skute in pšeničnega zdroba. Torej, vsekakor lahko najdete izvedbo, ki bo popolnoma ustrezala vašim brbončicam. Danes bomo pripravili skutne slivove cmoke.
Kuhane cmoke ne puščajte v vodi od kuhe, ker lahko razpadejo, ali pa so postanejo razmočeni.
V receptu lahko zmanjšate količino moke in jo nadomestite s pšeničnim zdrobom.
Za krompirjevo testo pa potrebujete kuhan, pretlačen krompir, sol, jajce in moko.
Recept je prispevala Monika.