
Sestavine:
- 250 g riža
- 500 ml mleka
- 240 ml sladke smetane
- 100 g sladkorja
- 2 jajci
- 2 žlički BAM vanilijevega sladkorja s pravo vanilijo
- 1 žlička cimeta
- 1/4 žličke muškatnega oreščka
- 2 srednje veliki jabolki
- 2 žlici masla
Pečen rižev narastek z jabolki je okusna sladica, ki združuje kremast kuhan riž z nežnimi notami sočnih jabolk. Ta sladica je kot nalašč za prijeten večer, družinsko srečanje, postrežemo pa ga lahko tudi kot posebno poslastico ob praznični večerji.
Rižev narastek je jed, ki jo pozna skoraj vsa kultura sveta. Ljudje ga že stoletja uživajo po celotni Evropi, od kje bi naj tudi izvirala. Običajno so jo postregli brez dodatkov, kasneje pa so jim začeli dodajati razne okuse, kot naprimer jabolka. Rižev narastek z jabolki tako postane zares okusna in sočna sladica, ki vas potolaži po napornem dnevu ali pa povzdigne družinsko srečanje. Sama priprava sicer ni zahtevna, a je pa vseeno dobro poznati kakšen trik ali dva.
Uporabimo pravo vrsto riža. Priporočamo uporabo kratkozrnatega riža, saj vsebuje veliko škroba, kar pa ustvari kremno strukturo. Pazimo, da riža ne prekuhamo, saj lahko postane kašast in pokvari celotno sturkturo. Predlagamo, da se natančno držite zapisanega časa kuhanja.
Uporabimo mleko in sladko smetano. Če uporabimo kombinacijo teh sestavin, riževemu narastku dodamo bogato in kremno strukturo.
Dodamo začimbe. Cimet in muškatni orešček sta začimbi, ki se dobro ujameta z okusom riževega narastka. Dodamo lahko še kardamom ali druga začimbe kot je naprimer Sladkorna ljubezen.
Pečen rižev narastek z jabolki postrežemo s stepeno smetano. Za še poseben okus, lahko sladko smetano posujemo s cimetom.
Če k receptu ne želimo dodati jabolk, lahko pripravimo klasično različico, recept čaka tukaj.