Jed, ki jo lahko serviramo sladko ali slano. Najbolj priljubljena oziroma poznana je sladka. Rižev narastek je zelo hranljiv zato ga radi pripravimo za večerjo. Odličen pa je tudi kot dodatek ob kosilu, ko kuhamo enolončnice.
Nasvet:
Če želite pripraviti slano različico, kuhanemu rižu vmešajte drobno narezano, prepraženo zelenjavo (bučke, por, paprike, ..) in ohlajeni mešanici dodajte penasto umešane rumenjake in nato še sneg iz beljakov.
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!
Rižev narastek
Čas priprave:
45 min
Težavnost:
Št. sestavin:
9
Sestavine:
1 liter mleka
Ščepec soli
300 g riža za mlečne jedi
120 g masla
5g vanili sladkorja
4 jajca
Cimet
Sladkor po okusu
Po želji 100 g borovnic ali jagod
Navodila za uporabo:
1. Korak
Mleko zlijte v lonec, dodajte riž, ščepec soli in vanili sladkor. Kuhajte pokrito na zmernem ognju, da se riž skuha.
2. Korak
Med kuhanjem večkrat premešajte.
3. Korak
Kuhan riž odstavite z vira toplote, dodajte maslo s cimetom in dobro premešajte.
4. Korak
Ko se riž ohladi do mlačnega, posebej penasto umešajte rumenjake in polovico sladkorja.
5. Korak
V drugi posodi iz beljakov in preostalega sladkorja umešajte čvrst sneg.
6. Korak
V skoraj ohlajen riž dodajte penasto umešane rumenjake in dobro premešajte.
7. Korak
Na koncu previdno vmešajte še sneg iz beljakov, da dobite enotno zmes.
8. Korak
Okrogel, tortni pekač, premera 23 centimetrov, (ali pravokotni pekač, mere 20 x 30 centimetrov) premažite z maščobo in potresite z drobtinami, ali pa nepomaščen pekač enostavno pokrijte s peki papirjem.
9. Korak
Riževo zmes prelijte v pekač in postavite v ogreto pečico.
10. Korak
Če želite riževemu narastku dodati borovnice ali narezane jagode, najprej v pekač zlijte polovico riževe zmesi, naložite nekaj kosov jagod ali borovnic in prelijte s preostalo riževo zmesjo.
11. Korak
Rižev narastek pecite 30-40 minut na 200 stopinj celzija.
12. Korak
Pečen rižev narastek potresite s sladkorjem v prahu ali pa ga na krožniku prelijte s podušenim poljubnim sadjem.
13. Korak
Uživate lahko toplega ali hladnega. Iz naštetih surovin boste dobili 6 porcij.
14. Korak
Rižev narastek vedno pripravite iz riža, ki je primeren za mlečne jedi, ker se tak riž razkuha in dobite kremasto strukturo jedi.
Za pripravo riževega narastka potrebujemo naslednje sestavine:
1 liter mleka
Ščepec soli
300 g riža za mlečne jedi
120 g masla
5g vanili sladkorja
4 jajca
Cimet
Sladkor po okusu
Po želji 100 g borovnic ali jagod
Navodila za uporabo:
Rižev narastek pripravimo na sledeč način:
Mleko zlijte v lonec, dodajte riž, ščepec soli in vanili sladkor. Kuhajte pokrito na zmernem ognju, da se riž skuha.
Med kuhanjem večkrat premešajte.
Kuhan riž odstavite z vira toplote, dodajte maslo s cimetom in dobro premešajte.
Ko se riž ohladi do mlačnega, posebej penasto umešajte rumenjake in polovico sladkorja.
V drugi posodi iz beljakov in preostalega sladkorja umešajte čvrst sneg.
V skoraj ohlajen riž dodajte penasto umešane rumenjake in dobro premešajte.
Na koncu previdno vmešajte še sneg iz beljakov, da dobite enotno zmes.
Okrogel, tortni pekač, premera 23 centimetrov, (ali pravokotni pekač, mere 20 x 30 centimetrov) premažite z maščobo in potresite z drobtinami, ali pa nepomaščen pekač enostavno pokrijte s peki papirjem.
Riževo zmes prelijte v pekač in postavite v ogreto pečico.
Če želite riževemu narastku dodati borovnice ali narezane jagode, najprej v pekač zlijte polovico riževe zmesi, naložite nekaj kosov jagod ali borovnic in prelijte s preostalo riževo zmesjo.
Rižev narastek pecite 30-40 minut na 200 stopinj celzija.
Pečen rižev narastek potresite s sladkorjem v prahu ali pa ga na krožniku prelijte s podušenim poljubnim sadjem.
Uživate lahko toplega ali hladnega. Iz naštetih surovin boste dobili 6 porcij.
Rižev narastek vedno pripravite iz riža, ki je primeren za mlečne jedi, ker se tak riž razkuha in dobite kremasto strukturo jedi.