Polenta: popečene kocke s paradižnikovimi kosmiči in suhimi olivami
Polenta: popečene kocke s paradižnikovimi kosmiči in suhimi olivami
(1)
Čas priprave:
20 min
Težavnost:
Št. sestavin:
21
Polenta je tradicionalna jed, ki jo poznamo skoraj vsi. Pri njeni pripravi se lahko malo poigramo in iz nje na hitro pripravimo nadvse okusno prilogo.
Tokrat objavljamo recept za okusno popečeno polento s paradižnikovimi kosmiči in suhimi olivami. Če katere od "glavnih" sestavin ne maramo, jih lahko enostavno izpustimo ali pa zamenjamo s tistimi, ki so nam bolj ljube.
Pa dober tek!
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!
Polenta: popečene kocke s paradižnikovimi kosmiči in suhimi olivami
Čas priprave:
20 min
Težavnost:
Št. sestavin:
21
Sestavine:
1 lonček instant polente oziroma koruznega zdroba
1 lonček mleka
2 lončka vode
sol
poper
origano
rožmarin
timijan
srednje velika čebula
dva stroka česna
paradižnik v kosmičih
posušene olive
sir
sladka smetana
jajce (po želji)
Navodila za uporabo:
1. Korak
Polento se navadno pripravlja v razmerju 1:3 (merica instant polente in tri merice vode). Tokrat je recept malo drugačen, saj smo polento naredili v razmerju 1:2:1 – merica polente, 2 merici vode in merica mleka.
2. Korak
V lonec vlijemo vodo in mleko, dodamo ščepec soli in zavremo.
3. Korak
V krop počasi dodajamo koruzni zdrob.
4. Korak
Na majhnem ognju – ki mora biti še vedno dovolj močan, da zmes rahlo brbota – polento mešamo, dokler ne dobimo goste, mehke in kremaste zmesi. Zares je pomembno, da polento ves čas mešamo.
5. Korak
Vmes na olju popražimo nasekljano čebulo.
6. Korak
Tik pred koncem v polento vsujemo še paradižnikove kosmiče, suhe olive in začimbe: origano, timijan, rožmarin in poper.
7. Korak
Dodamo še popraženo čebulo in česen.
8. Korak
Dobro premešamo, da se sestavine razporedijo.
9. Korak
Z oljem namastimo malo večji in višji pekač ter vanj presujemo polento.
10. Korak
Z lopatko zmes enakomerno razporedimo po pekaču.
11. Korak
Polento ohladimo (jo za kratek čas postavimo nekam na hladno ali pa jo pripravimo že zjutraj/večer prej). Tako se bo polenta še bolj zgostila.
12. Korak
Ogrejemo pečico (180°C/200°C).
13. Korak
Zmešamo sir, sladko smetano, po želji pa lahko dodamo še jajce.
14. Korak
Zmes prelijemo čez ohlajeno polento in za približno 15 minut postavimo v pečico.
15. Korak
Ko se polenta zapeče, jo vzamemo iz pečice, prevrnemo na desko za rezanje ter narežemo na palčke ali kocke.
16. Korak
Serviramo s poljubno prilogo – tokrat so bili na meniju zrezki v omaki.
Polenta: popečene kocke s paradižnikovimi kosmiči in suhimi olivami
Čas priprave:
20 min
Težavnost:
2
Št. sestavin:
21
Sestavine:
Sestavine:
1 lonček instant polente oziroma koruznega zdroba
1 lonček mleka
2 lončka vode
sol
poper
origano
rožmarin
timijan
srednje velika čebula
dva stroka česna
paradižnik v kosmičih
posušene olive
sir
sladka smetana
jajce (po želji)
Navodila za uporabo:
Postopek priprave polente:
Polento se navadno pripravlja v razmerju 1:3 (merica instant polente in tri merice vode). Tokrat je recept malo drugačen, saj smo polento naredili v razmerju 1:2:1 – merica polente, 2 merici vode in merica mleka.
V lonec vlijemo vodo in mleko, dodamo ščepec soli in zavremo.
V krop počasi dodajamo koruzni zdrob.
Na majhnem ognju – ki mora biti še vedno dovolj močan, da zmes rahlo brbota – polento mešamo, dokler ne dobimo goste, mehke in kremaste zmesi. Zares je pomembno, da polento ves čas mešamo.
Vmes na olju popražimo nasekljano čebulo.
Tik pred koncem v polento vsujemo še paradižnikove kosmiče, suhe olive in začimbe: origano, timijan, rožmarin in poper.
Dodamo še popraženo čebulo in česen.
Dobro premešamo, da se sestavine razporedijo.
Z oljem namastimo malo večji in višji pekač ter vanj presujemo polento.
Z lopatko zmes enakomerno razporedimo po pekaču.
Polento ohladimo (jo za kratek čas postavimo nekam na hladno ali pa jo pripravimo že zjutraj/večer prej). Tako se bo polenta še bolj zgostila.
Ogrejemo pečico (180°C/200°C).
Zmešamo sir, sladko smetano, po želji pa lahko dodamo še jajce.
Zmes prelijemo čez ohlajeno polento in za približno 15 minut postavimo v pečico.
Ko se polenta zapeče, jo vzamemo iz pečice, prevrnemo na desko za rezanje ter narežemo na palčke ali kocke.
Serviramo s poljubno prilogo – tokrat so bili na meniju zrezki v omaki.