Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Piščanec v solnem oklepu

  • (1)
  • Čas priprave: 40 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 24
piscanec v solnem oklepu

Imate radi piščanca? Imate radi pečenega piščanca iz pečice? Imate radi pečenega piščanca iz pečice, ravno prav slanega, brez dodane maščobe, ki je kljub temu sočen in okusen? Potem ste na pravem naslovu! Piščanec, pečen v solnem oklepu, je kot naročen za vas.



Če ste navajeni, da piščanca pred pečenjem operete, morate paziti, da ga s papirnatimi brisačami popolnoma osušite, saj se drugače solni oklep topi. Nekateri kuharji mesa več ne operejo, saj naj bi potencialne bakterije, ki bi se lahko zadrževale na mesu, ob visoki temperaturi ravno tako uničili.


Vaš piščanec za peko ni potreboval nič dodane maščobe in ni ga bilo treba polivati, saj so zaradi solnega oklepa svoje delo opravili naravni sokovi. Meso je sočno, okusno in ravno prav slano.


Ob peki celega piščanca naj vam pomaga podatek, da je na vsak kilogram piščanca potrebna ena ura peke. Torej 2 kg piščanec se peče 2 uri, 3 kg - tri ure... Ob tako velikih količinah mesa se ljudje včasih ne odločijo zanj, a pomislite takole: skuhate danes, višek shranite v hladilnik in zamrzovalnik in za kosilo bo poskrbljeno še nekaj dni!



Recept je prispevala Monika.


Pa dober tek! :)
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Piščanec v solnem oklepu

  • Čas priprave: 40 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 24

Sestavine:

  • velika plastična posoda za mešanje soli z začimbami
  • velik pekač
  • peki papir
  • pečica
  • manjša plastično posodo za stepanje beljakov
  • aparat za stepanje beljakov
  • kladivce za zrezke (da razbijemo oklep po pečenju)
  • 3 kilogramski piščanec (cel, brez drobovine)
  • 3 kg grobe piranske soli
  • 4 beljake
  • žlica majarona
  • žlica bazilike
  • žlica rožmarina
  • žlica drobnjaka
  • čajno žličko mletega popra
  • čajno žličko mletega česna
  • 1 limona
  • par strokov česna

Navodila za uporabo:

1. Korak

V osušenega piščanca položite na rezine narezano, oprano in olupljeno limono ter par olupljenih in na pol prerezanih strokov česna.

2. Korak V veliki posodi zmešajte 3 kilograme soli z vsemi začimbami. Nadenite si kuhinjske rokavice in sol dobro premešajte z rokami.
3. Korak Beljake stepite v trd sneg in ga dobro vmešajte v začimbno sol.
4. Korak Na pekač položite peki papir in 1/3 solne mase.
5. Korak Nanjo položite piščanca in ga obložite s preostalo soljo. Ta postopek je nekoliko zamuden, a vsekakor vreden vašega truda.
6. Korak Sol postopoma, kot bi izdelovali snežaka, pritiskajte ob piščanca.
7. Korak Popolnoma obloženega piščanca s pekačem previdno potisnete v pečico, da vam “omet” ne odpade. To je ves trud, ki ga je potrebno vložiti v to okusno kosilo, samo solato še pripravite!
8. Korak Piščanca v solnem oklepu najprej 30 minut pečete na 200 stopinj Celzija, nato pa še 2,5 ure na 180 stopinj Celzija.
9. Korak Po zaključku peke, pečenega piščanca v solnem oklepu vzamete iz pečice in ga pustite 15 minut počivati, da se sokovi umirijo. Nato vzamete kladivo za zrezke in razbijete oklep. Zaradi beljaka, ki je primešan soli, se oklep lepo sprime in prepreči uhajanje naravnih sokov iz piščanca. Pečenega piščanca preložite na servirni krožnik in pojedina se lahko prične!
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno