Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Osnovno testo za pite z vanilijo in slepa peka

 • (1)
 • Čas priprave: 20 min
 • Težavnost:
 • Št. sestavin: 10
osnovno testo za pite z vanilijo in slepa peka

Pite so preprosta a božanska sladica, ki jo lahko pripravimo na najrazličnejše načine. Večinoma pa pri njihovi pripravi uporabljamo isti recept za testo. Z vami delimo preprost recept za osnovno testo, ki ga lahko uporabite pri vseh pitah.


Pekač, za katerega je količina primerna: 24 cm.


Ste vedeli, da je pri testu za pite zelo pomembno, da testo pregnetemo zelo hitro?    


Testo za pite lahko pripravimo tudi z večjimi količinami. Ostanek lahko brez težav spravimo v plastično vrečko ter ga spravimo v zamrzovalnik. Tam ga lahko hranimo dva do tri mesece.
Pa dober tek!


BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Osnovno testo za pite z vanilijo in slepa peka

 • Čas priprave: 20 min
 • Težavnost:
 • Št. sestavin: 10

Sestavine:

 • 250 g gladke bele moke (tip 500)
 • 120 g masla (zmehčan na sobni temperaturi)
 • 60 g sladkorja (količino lahko prilagodite svojemu okusu)
 • ½ čajne žličke aromatične Tahiti vanilije
 • 1 jajce in en rumenjak
 • ščepec soli
 • limonina lupinica (po želji)

Navodila za uporabo:

1. Korak

Malo že nekaj časa pred pripravo testa postavimo na kuhinjski pult, da se na sobni temperaturi zmehča. V primeru, da smo na to malce pozabil in da se nam mudi, se lahko poslužimo preprostega trika: maslo naribamo z ribežnom in ga tako spremenimo v precej manjše in bolj gnetljive delce.

2. Korak V srednje veliko posodo presejemo moko. Na sredino stresemo naribano maso. S prsti počasi začnemo gnesti in na hitro pregnetemo – toliko, da se znebimo vseh koščkov masla.
3. Korak Dodamo še sladkor. Če imamo radi bolj sladke pite, lahko količino sladkorja brez težav še malo povečamo. Nato dodamo še vanilijo ter po želji še limonino lupinico.
4. Korak Dodamo še jajce in rumenjak ter ščepec soli. Ko so v skledi vse sestavine, jih na hitro pregnetemo z rokami. Pri testu za pite je zelo pomembno, da testo vgnetemo hitro. Ko so vse sestavine združene v celoto oziroma testo (za to potrebujemo dobre pol minute), ga oblikujemo v kroglo. Ovijmo ga v plastično folijo (lahko ga položimo tudi v kuhinjske zip vrečke ali pa klasične plastične vrečke za zamrzovanje) ter ga vsaj za eno uro postavimo v hladilnik.
5. Korak Preden testo vzamemo iz hladilnika, pečico segrejemo na 175 °C, gretje spodaj in zgoraj.
6. Korak Vmes iz peki papirja izrežemo krog, ki ima isti premer kot pekač pite (notranji okrogli del).
7. Korak Delovno površino rahlo pomokamo. Pomokamo tudi valjar. Testo vzamemo iz plastične vrečke, ga položimo na pomokano površino, s prsti malo sploščimo ter nato z valjarjem razvaljamo v krog, ki je malo večji od premera pekača za pito. V obzir moramo namreč vzeti še zgornji rob po katerem prav tako »zapognemo« testo. Z maslom namastimo pekač, še posebej pozorni smo na to, da s prsti dobro namažemo vzorčke ob strani. Nato testo z valjarjem prenesemo na oziroma v pekač. S prsti ga pritisnemo ob dno in ob vdrtinice na zgornjem robu. Po potrebi še obrežemo rob.
8. Korak Testo nato z vilico napikamo.
9. Korak Čez napikano površino položimo krog, ki smo ga pred tem izrezali iz peki papirja. Nanj položimo keramične kroglice za slepo peko, suh fižol ali pa suh riž. Vsebino razporedimo po celotnem pekaču in pazimo, da celotno dno pekača res prekrito. Temu načinu peke pravimo slepa peka.
10. Korak Pekač položimo v pečico in pečemo 15 ali 20 minut. Po tem času preverimo, ali se papir za peko še dotika testa ali ne. V kolikor se ne dotika, odstranimo fižolčke/riž/kroglice ter peki papir ter testo pečemo še 10 – 15 minut. Nato pekač vzamemo iz pečice in pečeno testo za pito ohladimo. Ko je testo ohlajeno, ga napolnimo s polnilom in nato pito spečemo do konca.
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno