Paprika je živilo, ki se lahko uporablja na razne načine, je zelo okusna in še zdrava po vrhu. Ko jo je na vrtu ogromno, je primerno iz nje narediti ozimnico, ob kateri se nam bo smejalo na cela usta. Ena izmed idej, kako porabiti paprike, je tudi namaz iz paprike, ki je primeren za čisto vsak dan v letu. Ponudimo ga lahko seveda kot namaz ali pa kot prilogo k solatam ali mesu. Zavihajmo rokave in ga pripravimo.
Dodatni nasveti pri pripravi namaza iz paprik:
- Pri pripravi namaza iz paprik ste lahko samosvoji. Če imate radi gorčico, jo lahko dodate več kot je zapisano v receptu in namaz bo svetlejši.
- Namaz iz paprik lahko naredite iz ene same barve paprik, to je lahko tudi zelena paprika, pri kateri ne pozabite le, da malo bolj greni.
- Pri izbiri gorčice se ravno tako prepustite okusu, ki ustreza vam oziroma vaši družini.
- Po nekaterih receptih se namazu iz paprike pridruži tudi paradižnik. Mi smo dodali koncentrat, vi pa lahko dodate par svežih, narezanih paradižnikov.
- Olje, ki ga dodate namazu je ponavadi belo, da ne vpliva na barvo namaza. Mi smo izbrali hladno stiskano olivno olje. Izbrali bi lahko tudi olje repice, gorčično olje ... Glejte le to, da je olje kvalitetno, nerafinirano, hladno stiskano.
- Kis, ki se uporabi v receptu je lahko jabolčni, vinski ali kis za vlaganje.
Količino česna, čebule in popra si prilagodite po svojem okusu.
- Preden preložite namaz v kozarce, ga lahko eno tretjino preložite v posebno posodo, zmiksate in primešate nazaj k osnovi.
- Namaz je izvrsten samostojno na kruhu, lahko pa ga uporabite tudi kot prilogo k narezkom, kuhani zelenjavi, solatam ali mesu z žara.
Namaz iz paprik lahko popestrimo tudi z začimbno BAM mešanico Aglio & Peperoncino. Mešanica je je z občutkom pripravljena mešanica iz različnih mediteranskih zelišč, ki ji dajejo svež in bogat okus.
Recept je prispevala Monika.
Pa dober tek! :)