Mešanica začimb za gyros
Čas priprave:
15 min
Težavnost:
1
Št. sestavin:
12
|
|
Gyros je precej popularna grška jed, ki se je v zadnjih letih precej razširila tudi drugod po svetu. Gre za nekakšno različico turškega döner kebaba. Navadno ga dobimo serviranega v testo za pito, skupaj z zelenjavo in različnimi omakami.
Gyros
Za pripravo lahko uporabimo skoraj katerokoli meso (svinjsko, goveje, piščančje meso, lahko pa tudi divjačinsko ali jagnječje meso), važno je le, da je čim bolj kvalitetno in sveže. Gyros je svoje ime dobil zaradi priprave mesa; izvira namreč iz grške besede γύρος, ki v dobesednem prevodu pomeni »obračati oziroma vrteti se«. Meso je tradicionalno nanizano na dolgo železno palico, ki se nenehno vrti ob ognju ali grelcu.
Druga pomembna sestavina (poleg mesa) pa so seveda začimbe, s katerimi mariniramo meso. Ker vemo, da je za pristen okus potrebno ravno pravo razmerje začimb, vam bomo v nadaljevanju izdali recept za domačo mešanico začimb za gyros.
*Ko govorimo o enoti »jedilna žlica«, mora biti vsebina z žlico zravnana (brez velikega kupčka). Vsebina 1 jedilne žlice je enaka vsebini 3 čajnih žličk in navadno tehta okrog 14 oziroma 15 gramov.*
Ekipa Začimbe.si
Pa dober tek! :)