Med, ingver, cimet in limona - kombinacija za hladne dni
Čas priprave:
15 min
Težavnost:
1
Št. sestavin:
9
|
|
Zimski letni čas s seboj ne prinese samo snežink in praznikov, temveč tudi številne neprijetne prehlade. Pred njimi se lahko preventivno zaščitimo z domačimi pripravki - eden takih je tudi ingverjev med z limono in cimetom. Vse sestavine skupaj izpadejo fantastično!
*Kozarček, ki sem ga pri pripravi uporabila, je precej majhen, zato so tudi količine prilagojene njegovi velikosti.
Postopek s svežo korenino ingverja:
- Ingverjevo korenino olupimo. Lahko si pomagamo z lupilnikom za krompir.
- Korenino lahko naribamo z ribežnom ali pa si delo olajšamo in korenino na manjše koščke spravimo z blenderjem.
- V kozarček vlijemo med, primešamo ingver, cimet in limono ter dobro premešamo.
- Zapremo in hranimo v hladilniku.
Ponekod lahko sveži ingver nadomestimo z mletim oziroma ingverjem v prahu. Razmerje za menjavo je 6 (sveži ingver): 1 (mleti ingver). To v praksi pomeni, da lahko polovico čajne žličke mletega ingverja nadomestimo z jedilno žlico mletega ingverja.
Pripravek lahko zaužijemo "po žlički" ali pa z njim obogatimo okus čaja. Pazljivi moramo biti le pri tem, da medu ne dodajamo v vroč čaj, saj drugače izgubi svoje zdravilne lastnosti. Dodajamo ga, ko je čaj ohlajen na približno 40 ºC ali po domače - ko skodelico s čajem lahko objamemo z dlanmi brez, da bi nas dlani močno pekle.
Pa dober tek!