Če ste že poskusili marinirano meso, potem vam je že popolnoma jasno, da je marinirano meso z žara okusnejše in mehkejše. Če pa v to še niste prepričani, pa upamo, da vas bo ta zapis premamil, da to čim prej preizkusite.
Zakaj marinirati meso?
Marinada je sestavljena iz več različnih komponent. Vse sestavine skupaj sestavljajo kombinacijo, ki poskrbi, da se celoten kos mesa navzame okusa. Pa ne samo to – s pravo marinado se meso tudi zmehča.
Kaj vsebuje dobra marinada?
Skoraj vsaka marinada je sestavljena iz petih komponent:
Kakovostnega olivnega olja
kisle komponente, ki poskrbi, da se proteini zmehčajo (uporabimo lahko sok limone, limete, kis, belo ali rdeče vino)
sveža ali suha zelišča ter začimbe
luke (npr. sveža šalotka, česen ali čebula. Brez težav lahko uporabimo tudi mleti česen in čebulo)
ščepec nečesa sladkega npr. rjavega sladkorja, muscovado sladkorja ali pa melase, ki okuse zaokroži
ter ščep soli, ki vse okuse marinade še dodatno okrepi.
Pogosto se marinadam dodaja še
sojina omaka (ki se zelo dobro ujame z ingverjem, česnom)
in pekoče začimbe, ki poskrbijo za pravo ostrino. Večina uporablja poper, ljubitelji vročice pa zelo pogosto sežejo po kajenskemu popru ali pa čilijih v prahu. V zadnjem času so se na trgu pojavile tudi pekoče omake, ki jih prav tako lahko uporabimo za mariniranje mesa.
V receptih se velikokrat zasledi še dijonska gorčica, ki se dobro ujema z belim vinom, limoninim soko in sveže nasekljanimi zelišči kot so timijan, rožmarin, peteršilj in bazilika. Nežen okus se odlično ujame s svetlim mesom, torej perutnino in ribami.
Moramo pred mariniranjem vedeti še kaj?
- Pripraviti moramo toliko marinade, da prekrijemo skoraj vso meso.
- Najlažje mariniramo meso v kakovostni plastični zip vrečki ali pa v stekleni/keramični posodici z dobrim pokrovčkom. Če uporabljamo zip vrečko, za mariniranje potrebujemo malo manj marinade. Med mariniranjem vrečko v hladilniku večkrat obrnemo.
- Ko meso zalijemo z marinado, ga vedno postavimo v hladilnik.
- Čas mariniranja je odvisen od vrste in velikosti mesa. Ribe mariniramo približno pol ure do največ ene ure, perutnino do 4 ur, ostale kose mesa pa lahko v hladilniku pustimo tudi čez noč.
- Meso iz hladilnika vzamemo vsaj eno uro pred peko, da doseže sobno temperaturo.
Recepti:
Marinada z limono in rožmarinom
Mehiška pekoča marinada
Jamajška omaka, se dobro poda k vsem vrstam mesa, tudi k zelenjavi
Pa dober tek!