Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Kvašeni štruklji

  • (1)
  • Čas priprave: 45 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 24
kvaseni struklji

Mamca, poslušajte,

kaj vam povem:

Štrukeljce skuhajte,

tiste rad jem.


Ta naša stara ljudska pesmica pove, da so bili že včasih štruklji cenjeni in večkrat na jedilniku. Ponudimo jih lahko kot glavno jed, prilogo ali kot sladico. Obudimo tradicijo in jih tokrat tudi mi pripravimo za kosilo in sicer v slani obliki, kot prilogo. Tokrat jih bomo naredili iz kvašenega testa.



Skuhan štrukelj narežemo na rezine in ponudimo s poljubno omako in solato. Ker so dokaj nasitni jih lahko ponudimo samo s solato in morda prej pojemo še bogato enolončnico. Postreženi kakorkoli, bodo kvašeni štruklji zadovoljili vaše brbončice in vam polepšali dan.  




Recept je prispevala Monika.


Pa dober tek! :)
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Kvašeni štruklji

  • Čas priprave: 45 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 24

Sestavine:

  • večjo plastično posodo za testo
  • kuhalnico
  • valjar
  • veliko posodo za kuhanje
  • manjšo plastično posodo za mešanje nadeva
  • štedilnik
  • krpo iz blaga za štrukelj
  • vrvico ali elastike za fiksiranje krpe
  • 400 g bele gladke pšenične moke
  • pol kocke kvasa
  • ščep sladkorja
  • 1 grški jogurt
  • 2 žlici rastlinskega olja
  • 1 čajno žličko soli
  • 2 dcl mlačnega mleka ali vode
  • drobtine za posip
  • 250 g skute
  • 2 jajci
  • 1-2 žlici svežega ali sušenega drobnjaka
  • piment
  • mleti česen
  • sol

Navodila za uporabo:

1. Korak

Najprej pripravimo kvasec.


2. Korak

V stekleno posodico nadrobimo kvas, mu dodamo sladkor in žlico moke.

3. Korak Primešamo toliko mlačne vode, da lahko vmešamo kremasto zmes.
4. Korak Temu rečemo kvasec. Pustimo ga na toplem, neprepišnem mestu, da vzhaja in je zmes še enkrat višja kot na začetku.
1. Korak Zmešamo vse sestavine in zmes postavimo v hladilnik.
1. Korak

Moko presejemo v skledo, ji po obodu dodamo sol in po obodu tudi v krožnih gibih vmešamo sol v moko. Sol ne sme priti v direkten stik s kvasom, saj potem kvas ne bo več aktiven, zato soli ne stresemo v sredino posode.

2. Korak Na sredini posode v moko naredimo jamico in vanjo zlijemo kvasec, olje in jogurt ter ob mešanju počasi dodajamo še mlačno mleko oziroma vodo.
3. Korak Umešamo gladko testo in ga pustimo vzhajati toliko časa, da postane kepa še enkrat večja.
4. Korak Vzhajano testo ponovno pregnetemo in ga razrežemo na dva dela. Razvaljamo ju na pol centimetra debelo in poskusimo ujeti obliko pravokotnika, da bomo lažje zavili štrukelj.
5. Korak Testo na tenko pomažemo z nadevom in zavijemo v štrukelj. Preden zavijemo štrukelj, preverimo, če bo šel v posodo za kuhanje. Ni namreč priporočljivo, da bi ga upognili, saj potem rad poči. Lahko ga narežemo na dva ali tri dele in vsakega posebej zavijemo, da se izognemo težavam.
6. Korak Štrukelj previdno preložimo na mokro krpo, potreseno z drobtinami in zavijemo v krpo. Krpe ne zavijemo pretesno, saj bo testo v krpi še malo vzhajalo.
7. Korak Na vogalih fiksiramo krpo z vrvico ali elastiko.
8. Korak Tako lepo zavit štrukelj previdno položimo v vrelo vodo in ga kuhamo 30-40 minut na zmernem ognju.
9. Korak Kuhan štrukelj previdno vzamemo iz vroče vode in ga odložimo na večji servirni krožnik.
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno