Karamelizacija čebule s počasnim kuhanjem na olivnem olju, dokler ta ne porumeni, je zares čudovit način za pridobivanje okusa iz najpreprostejših sestavin.
Tako pripravljeno čebulo lahko uporabite za zrezke, burgerje, čebulno juho, pecivo, pico ali čebulno omako.
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!
Karamelizirana čebula
Čas priprave:
45 min
Težavnost:
Št. sestavin:
11
Sestavine:
Desko
Nož
Široko ponev z debelim dnom
Kovinska lopatica
Več srednje velikih ali velikih čebul, rumenih, belih ali rdečih
Ekstra deviško oljčno olje
Maslo, po želji
Sol
Sladkor, po želji (žličko sladkorja za 5 čebul)
Balzamični kis, po želji
Malo vode
Navodila za uporabo:
1. Korak
Čebulo prerežite na pol skozi koreninski konec. Olupite lupino s čebule in jo narežite na rezine.
2. Korak
Dno ponve premažite z oljčnim oljem ali mešanico oljčnega olja in masla (približno 1 čajna žlička na čebulo). Ponev segrevajte na srednje visoki temperaturi, dokler se olje ne zablešči.
3. Korak
Dodajte rezine čebule in jih premešajte, da se čebula prekrije z oljem. Čebulo enakomerno razporedite po ponvi in pustite, da se med občasnim mešanjem kuha.
4. Korak
Prilagajajte si temparaturo ognja, da se čebula ne zažge.
5. Korak
Po 10 minutah čebulo posujte s soljo, po želji pa lahko dodate tudi nekaj sladkorja, ki bo pomagal pri karamelizaciji.
6. Korak
Eden od trikov, da se čebula med kuhanjem ne izsuši, je, da v ponev dodate malo vode.
7. Korak
Nato kuhajte še 30 minut do ene ure, pri čemer vsakih nekaj minut premešajte. Ko se čebula začne prijemati v ponev, jo pustite, da se malo prilepi in porjavi, nato pa jo premešajte, preden se zažge.
8. Korak
Med karamelizacijo boste s kovinsko lopatico z dna ponve postrgali porjavele koščke. Ko se čebula skuha, boste morda morali ponev strgati vsako minuto in ne le vsakih nekaj minut.
9. Korak
Nadaljujte s kuhanjem in strganjem, kuhanjem in strganjem, dokler čebula ne dobi bogate rjave barve.
10. Korak
Na koncu kuhanja lahko dodate malo balzamičnega kisa ali vina, da se ponev razmaže in čebula dobi dodaten okus.
11. Korak
V nepredušno zaprti posodi jo lahko v hladilniku hranite več dni.
Za pripravo karamelizirane čebule potrebujemo naslednje pripomočke:
Desko
Nož
Široko ponev z debelim dnom
Kovinska lopatica
Za pripravo karamelizirane čebule potrebujemo naslednje sestavine:
Več srednje velikih ali velikih čebul, rumenih, belih ali rdečih
Ekstra deviško oljčno olje
Maslo, po želji
Sol
Sladkor, po želji (žličko sladkorja za 5 čebul)
Balzamični kis, po želji
Malo vode
Navodila za uporabo:
Karamelizirano čebulo pripravimo na sledeč način:
1. Korak
Čebulo prerežite na pol skozi koreninski konec. Olupite lupino s čebule in jo narežite na rezine.
2. Korak
Dno ponve premažite z oljčnim oljem ali mešanico oljčnega olja in masla (približno 1 čajna žlička na čebulo). Ponev segrevajte na srednje visoki temperaturi, dokler se olje ne zablešči.
3. Korak
Dodajte rezine čebule in jih premešajte, da se čebula prekrije z oljem. Čebulo enakomerno razporedite po ponvi in pustite, da se med občasnim mešanjem kuha.
4. Korak
Prilagajajte si temparaturo ognja, da se čebula ne zažge.
5. Korak
Po 10 minutah čebulo posujte s soljo, po želji pa lahko dodate tudi nekaj sladkorja, ki bo pomagal pri karamelizaciji.
6. Korak
Eden od trikov, da se čebula med kuhanjem ne izsuši, je, da v ponev dodate malo vode.
7. Korak
Nato kuhajte še 30 minut do ene ure, pri čemer vsakih nekaj minut premešajte. Ko se čebula začne prijemati v ponev, jo pustite, da se malo prilepi in porjavi, nato pa jo premešajte, preden se zažge.
8. Korak
Med karamelizacijo boste s kovinsko lopatico z dna ponve postrgali porjavele koščke. Ko se čebula skuha, boste morda morali ponev strgati vsako minuto in ne le vsakih nekaj minut.
9. Korak
Nadaljujte s kuhanjem in strganjem, kuhanjem in strganjem, dokler čebula ne dobi bogate rjave barve.
10. Korak
Na koncu kuhanja lahko dodate malo balzamičnega kisa ali vina, da se ponev razmaže in čebula dobi dodaten okus.
11. Korak
V nepredušno zaprti posodi jo lahko v hladilniku hranite več dni.