Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Jota

  • Čas priprave: 45 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 13
jota
Jota je tradicionalna, gosta enolončnica, ki posebej prija v hladnejših dneh. V njej si roko podajo kislo zelje ali repa, krompir, fižol in suhomesnati dodatek.


Nasvet:
Poleg jote dobri jedci obožujejo kos domačega kruha, nasitila pa vas bo tudi samostojno. Fižol seveda lahko skuhate sami, ali pa si prihranite čas in vzamete konzerviranega.

Namesto paradižnikove mezge, lahko uporabite svež paradižnik, popražen skupaj s slanino, da se razpusti.

Namesto rebrc lahko uporabite drugo suhomesnato dobroto. Lahko tudi kranjsko klobaso.

Kislo zelje v receptu lahko zamenjate s kislo repo.

Po želji lahko med kuhanjem dodate nekaj brinovih jagod.


Recept je poslala Monika.


Pa dober tek! :)
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Jota

  • Čas priprave: 45 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 13

Sestavine:

  • 500 g kislega zelja
  • 3 liste lovorja
  • 50 g prekajene slanine
  • 300 g krompirja (približno 4 srednje krompirje)
  • 2 stroka česna, uporabite lahko tudi mletega
  • 200 g kuhanega fižola v zrnu ( to je ravno ena 400 g konzerva fižola)
  • Čajna žlička mlete sladke paprike
  • Sol
  • Poper v zrnu
  • 1 srednja čebula
  • Žlica paradižnikove mezge
  • 400 g dimljenih rebrc
  • Moka za gostitev ( 2-3 čajne žličke)

Navodila za uporabo:

1. Korak Rebra položite v lonec in preko stresite kislo zelje, dodajte lovor in poper, vse zalijte z vodo, da bo prekrito in pokrito kuhajte 30 minut.
2. Korak Posebej skuhajte olupljen, na kocke narezan krompir.
3. Korak Kuhanemu krompirju dodajte fižol v zrnu.
4. Korak Ko je vse kuhano, vzemite rebra iz zelja, zelju odlijte polovico vode in mu dodajte krompir s fižolom. Za boljši okus dolijte nekaj krompirjeve vode.
5. Korak Medtem, ko se vse sestavine skupaj naprej kuhajo, nalijte malo olja v ponev in popražite olupljeno in sesekljano čebulo. Dodajte ji narezano slanino in mleto papriko.
6. Korak Dobro premešajte in popražite, da slanina izloči maščobo. Dodajte sesekljan česen, vmešajte moko, da ne bo grudic in vse skupaj prelijte preko vrele jote.
7. Korak Dodajte še paradižnikovo mezgo, dobro premešajte in kuhanjte še kakih 10 minut.
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno