Odkar pomnim so bili goveji zrezki v kakršnikoli omaki pogosto na jedilniku naše družine. Mehko meso, ki gre kar samo narazen, velikokrat smo jedli bolje kot v restavraciji!
Goveji zrezki se ujemajo z različnimi omakami, potrebno pa je paziti, da meso ne postane pretrdo, še posebej pri paradižnikovi omaki.
Recept je prispevala Daša.
Pa dober tek!
Če so goveji zrezki v naravni omaki vaša najljubša jed pa recept čaka tukaj.
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!
Goveji zrezki v paradižnikovi omaki
Čas priprave:
45 min
Težavnost:
Št. sestavin:
22
Sestavine:
tolkač za meso
desko za rezanje
nož (velik, srednje velik
kuhalnico
čajne žličke
dva krožnika
visoko ponev ali širok nizek lonec
3 x goveji zrezki (goveje stegno) - ker se zrezki po toplotni obdelavi skrčijo, sem za vsak slučaj pripravila 3 za dve osebi, če bi bila lakota prevelika :)
1 x srednje velika čebula
3 x strok česna
cca. 2 dcl vroče vode za zalivanje
olivno olje
polovica konzerve pelatov
cca.10 češnjevih paradižnikov
sveži peteršilj
sol in črni poper (po občutku/okusu)
čajna žlička mlete sladke paprike
čajna žlička rumene gorčice v prahu
začimbna mešanica aglio in pepperoncino (količina po okusu)
pol čajne žličke mletega česna
čajna žlička šetraja (če pade kaj več, nič hudega)
pol čajne žličke suhega rožmarina
Navodila za uporabo:
1. Korak
Goveje zrezke potolčemo s tolkačem za meso (ali hrbtno stranjo velikega noža, če tolkača nimamo), nato jih posolimo in popopramo na obeh straneh (brez pretiravanja, a spet ne premalo), v visoko ponev ali nizek, širok lonec vlijemo 1 jedilno žlico olivnega olja ter segrevamo, da zacvrči, ko v ponev položimo vse zrezke. Te na hitro popečemo najprej na eni in nato na drugi strani (ne predolgo, recimo minuta pa pol na vsaki strani), vzamemo jih iz ponve in damo na globoki krožnik ter prekrijemo z drugim, da se zrezki ne ohladijo.
2. Korak
Čebulo na drobno nasesekljamo in damo v ponev, v kateri smo prej pekli meso. Po želji lahko dodate še kakšno kapljico olja, menim pa, da ni potrebno. Čebulo pražimo in ko zadiši, ji dodamo nekaj vroče vode, da jo prekrije, temperaturo znižamo na srednji ogenj in kuhamo, da postane čebula mehka in se malo razpusti.
3. Korak
Ko je čebula že lepo mehka v ponev vrnemo zrezke, dodamo na drobno nasesekljan česen (raje ga ne dodajamo, ko pražimo čebulo, saj rad malo zagreni), malo soli, mleto sladko papriko in rumeno gorčico (če imate radi gorčična semena, se bodo lepo podali v to jed). Vse zalijemo z nekaj vroče vode, da tekočina prekriva meso in na zmerni temperaturi pokrito kuhamo. Če se nam zdi, da je izparelo precej vode, je nekaj dolijemo, vendar ne preveč, da ne bo omaka preveč vodena.
4. Korak
Vsake toliko časa premešamo, in kuhamo 30 – 40 minut, nato dodamo približno polovico konzerve pelatov (lahko tudi več), pelate pretlačimo, dodamo šetraj, rožmarin ter začimbno mešanico aglio in pepperoncino, lahko tudi še malo mletega česna. Pelate in paradižnikovo omako dodamo, ko je meso že mehkejše zato, ker lahko paradižnik s svojimi kislinami povzroči, da meso "zakrkne" in postane trdo. Vse skupaj premešajte in kuhajte še 30 minut oziroma dokler ni meso mehko.
5. Korak
Nekaj minut preden odstavite zrezke s štedilnika dodajte na grobo narezane češnjeve paradižnike, pokuhajte za minutko ali dve in vaša jed je pripravljena.
6. Korak
Servirajte s pire krompirjem, rižem, kašo, kuskusom, njoki,... Vse skupaj bo na krožniku izgledalo toliko bolj sveže in vabljivo, če boste po vrhu potresli še nekaj svežega, nasesekljanega peteršilja.
Odkar pomnim so bili goveji zrezki v kakršnikoli omaki pogosto na jedilniku naše družine. Mehko meso, ki gre kar samo narazen, velikokrat smo jedli bolje kot v restavraciji!
Goveji zrezki se ujemajo z različnimi omakami, potrebno pa je paziti, da meso ne postane pretrdo, še posebej pri paradižnikovi omaki.
Recept je prispevala Daša.
Pa dober tek!
Če so goveji zrezki v naravni omaki vaša najljubša jed pa recept čaka tukaj.
Sestavine:
Za pripravo govejih zrezkov v paradižnikovi omaki potrebujemo naslednje pripomočke:
tolkač za meso
desko za rezanje
nož (velik, srednje velik
kuhalnico
čajne žličke
dva krožnika
visoko ponev ali širok nizek lonec
Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo Govejih zrezkov v paradižnikovi omaki (za dve osebi):
3 x goveji zrezki (goveje stegno) - ker se zrezki po toplotni obdelavi skrčijo, sem za vsak slučaj pripravila 3 za dve osebi, če bi bila lakota prevelika :)
1 x srednje velika čebula
3 x strok česna
cca. 2 dcl vroče vode za zalivanje
olivno olje
polovica konzerve pelatov
cca.10 češnjevih paradižnikov
sveži peteršilj
Začimbe:
sol in črni poper (po občutku/okusu)
čajna žlička mlete sladke paprike
čajna žlička rumene gorčice v prahu
začimbna mešanica aglio in pepperoncino (količina po okusu)
pol čajne žličke mletega česna
čajna žlička šetraja (če pade kaj več, nič hudega)
pol čajne žličke suhega rožmarina
Navodila za uporabo:
Goveje zrezke v paradižnikovi omaki pripravimo po naslednjem postopku:
1. Korak
Goveje zrezke potolčemo s tolkačem za meso (ali hrbtno stranjo velikega noža, če tolkača nimamo), nato jih posolimo in popopramo na obeh straneh (brez pretiravanja, a spet ne premalo), v visoko ponev ali nizek, širok lonec vlijemo 1 jedilno žlico olivnega olja ter segrevamo, da zacvrči, ko v ponev položimo vse zrezke. Te na hitro popečemo najprej na eni in nato na drugi strani (ne predolgo, recimo minuta pa pol na vsaki strani), vzamemo jih iz ponve in damo na globoki krožnik ter prekrijemo z drugim, da se zrezki ne ohladijo.
2. Korak
Čebulo na drobno nasesekljamo in damo v ponev, v kateri smo prej pekli meso. Po želji lahko dodate še kakšno kapljico olja, menim pa, da ni potrebno. Čebulo pražimo in ko zadiši, ji dodamo nekaj vroče vode, da jo prekrije, temperaturo znižamo na srednji ogenj in kuhamo, da postane čebula mehka in se malo razpusti.
3. Korak
Ko je čebula že lepo mehka v ponev vrnemo zrezke, dodamo na drobno nasesekljan česen (raje ga ne dodajamo, ko pražimo čebulo, saj rad malo zagreni), malo soli, mleto sladko papriko in rumeno gorčico (če imate radi gorčična semena, se bodo lepo podali v to jed). Vse zalijemo z nekaj vroče vode, da tekočina prekriva meso in na zmerni temperaturi pokrito kuhamo. Če se nam zdi, da je izparelo precej vode, je nekaj dolijemo, vendar ne preveč, da ne bo omaka preveč vodena.
4. Korak
Vsake toliko časa premešamo, in kuhamo 30 – 40 minut, nato dodamo približno polovico konzerve pelatov (lahko tudi več), pelate pretlačimo, dodamo šetraj, rožmarin ter začimbno mešanico aglio in pepperoncino, lahko tudi še malo mletega česna. Pelate in paradižnikovo omako dodamo, ko je meso že mehkejše zato, ker lahko paradižnik s svojimi kislinami povzroči, da meso "zakrkne" in postane trdo. Vse skupaj premešajte in kuhajte še 30 minut oziroma dokler ni meso mehko.
5. Korak
Nekaj minut preden odstavite zrezke s štedilnika dodajte na grobo narezane češnjeve paradižnike, pokuhajte za minutko ali dve in vaša jed je pripravljena.
6. Korak
Servirajte s pire krompirjem, rižem, kašo, kuskusom, njoki,... Vse skupaj bo na krožniku izgledalo toliko bolj sveže in vabljivo, če boste po vrhu potresli še nekaj svežega, nasesekljanega peteršilja.