Sestavine:
- 540 g na drobno narezanega rdečega zelja
- 1 oljupljeno in narezano jabolko
- ½ sesekljane čebule
- 60 ml jabolčnega kisa
- 3 žlice sladkorja
- 80 ml vode (po potrebi še malo več)
- ⅛ čajne žličke mletih klinčkov
- sol in poper (po okusu)
Dušeno rdeče zelje je ena izmed najbolj enostavnih prilog, ko govorimo o Martinovem kosilu ali večerji. Recepti za rdeče zelje segajo že globoko v preteklost in se še vedno pogosto pojavljajo na mizah po vsem sveti in običajno skozi vse leto, a najpogosteje za praznik sv. Martina.
Nekateri recepti za dušeno rdeče zelje zahtevajo grobo sesekljano rdeče zelje ali zelje, narezano na tanke rezine. Tako narezano rdeče zelje se dolgo kuha, zato priporočamo sekljanje na približno 1,5 cm debele rezine.
Tudi v ta recept smo skrili jabolka in kis. Jabolčni kis pomaga ohraniti svetlo barvo zelja ter marinira okuse jabolk in zelja in tako ustvari priloga, ki je lahko postrežena kot topla ali hladna priloga. Dušeno rdeče zelje z jabolki lahko prelijemo s kislo smetano ali postrežemo ob svinjskih kotletih ali mesni pečenki.
Če se odločimo za hladno postrežbo, lahko rdeče zelje hitro postane lahko pikantno in hrustljavo nadomestilo za solato v sendviču ali zavitku ali pa ga postrežemo kot solatno prilogo k topli skledi piščančje juhe z rezanci!
Če si želimo bolj sladke različice, ki bo dom napolnila z vonjem po cimetu in zvezdnatem janežu, pa recept čaka tukaj. Recept in navodila, kako pripravili najpogosteje pripravljeno prilogo ob rdečem zelju, mlince, pa čaka tukaj.
S sestavinami recepta lahko napolnimo osem krožnikov.
Vse sestavine združimo v veliki ponvi.
Pokrito kuhamo še 90 minut in občasno premešamo. Po potrebi dodamo več vode.
Po okusu začinimo s soljo in poprom ter postrežemo še toplo.