Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Martinova pojedina

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
ob martinovi pojedi se obicajno na kroznik usede rdece zelje dusena raca ali gos in tipicna slovenska jed - mlinci

Martinovo je obdobje, ko naj bi se mošt spremnil v vino. Do tega obdobja naj bi mošt veljal kot grešo in nečisto vino, ki naj bi se ob blagoslovitvi spremenilo v čisto vino. Martinovo je praznik, ki naj bi segal že daleč v čas pred našim štetjem, povezan pa je z našimi poganskimi predniki, ki so se jeseni zahvaljevali bogovom za dobro letino.

Danes je Martinovo praznik, kjer se evropske države na raznolike načine spominjajo svetnika Martina, ki je revežu posodil svoj plašč, da bi tako zakril svojo revščino. Ob praznovanju v Sloveniji in na Hrvaškem v vinorodnih predelih pripravimo tudi pojedine, pri katerih so najpogosteje na jedilniku gosi in mlinci.


1. Martinova pojedina z rdečim zeljem?


Ob Martinovi pojedi se običajno na krožnik usede tudi rdeče zelje. Poleg zavidajoče barve, se rdeče zelje pohvali s kupom vitaminov, ki jih naše telo še kako potrebuje. Vsebuje veliko C vitamina, hkrati pa je rdeče zelje polno antioksidantov, zato je ob dobrem kozarcu vina (ali dveh), le-ta priloga še kako pomembna.

Rdeče zelje lahko pripravimo na več različnih načinov. Rdečemu zelju lahko dodamo jabolka in jabolčni kis, ki poleg tega, da mu pomagata obdržati barvo, s svojo jabolčno aromo pomagata pri obogatitvi okusa.

Dušeno rdeče zelje lahko zalijemo tudi z balzamičnim kisom, ki vsebuje sladkor in tako obogati okus prav tako pa s svojo kislino obogati okus rdečega zelja.


Rdeče zelje se dobro razume tudi s cimetom in zvezdantim janežem. Recept najdete tukaj.


2. Gos ali raca?


Običajno se na Martinovo pojedino povabijo gos, rdeče zelje, mlinci in dober kozarec rdečega vina. A zakaj ravno gos? Če se vrnemo k sv. Martinu, se spomnimo tudi, da je bil zelo skromen. Zaradi svoje skromnosti si mesta škofa ni želel. Ko so mu želeli sporočiti novico, da je postal škof, se je Martin skril med gosi. Gosi so ga s svojim gaganjem izdale in tako je svetnik vseeno postal škof. Zaradi te izdaje, bi naj gosi pojedli.

Vedno pogosteje pa se na jedilniku za Martinovo pojedino ob manjših praznovanjih znajde tudi raca, ki je ravno dovolj velika in zajetna za štiričlansko družino. Recept za dušeno in počasi pečeno raco čaka tukaj.


3. Poleg rdečega zelja in race še mlinci?


Mlinci so tipična slovenska jed, ki ravno zaradi tega ne sme manjkati na tradicionalnih prazničnih pojedinah. Mlinci so jed, ki jo lahko popolnoma enostavno pripravimo doma ali pa si priprave na praznično pojedino še poenostavimo in jih kupimo v trgovini. 

Če se odločimo za pripravo doma, potrebujemo: moko, jajca in vodo. Če želimo navdušiti štiri osebe, 500 g moke zmešamo s tremi jajci, soljo in  med 280 - 300 ml vode. Ko sestavine dobro premešamo in iz njih ustvarimo gladko testo, le-tega pustimo na sobni temperaturi dobrih 30 minut. V tem času pečico ogrejemo na 200 °C. Testo razvaljamo na približno 1 mm debelo plas, jih narežemo na nam poljubno velike pravokotnike. Tik preden damo testo v pečico, ga še malo popršimo z vodo in prepikamo z vilico. Mlince na vsaki strani pečemo po 4 minute. Pečene mlince samo v večjo posodo in jih prelijemo s slano vrelo vodo. Mlinci naj se tako namakajo približno deset minut. Čez mlince lahko prelijemo sok dušene race ali sok dušenega rdečega zelja.


BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-0,88 €
Skupaj:
7,92 €

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno