Domače vegansko maslo
Čas priprave:
20 min
Težavnost:
1
Št. sestavin:
10
|
|
V trgovini najdemo kup veganskih izdelkov, med katerimi je tudi maslo. To ima navadno aditive, ki kremo naredijo res masleno – v hladilniku se ne strdi čisto, zunaj se ne stopi preveč. Najdemo tudi konzervanse, ki zagotovijo, da tako maslo počaka dolgo časa. Domača različica je izjemno preprosta za pripravo, hkrati pa ni draga, kot je lahko vegansko maslo v trgovini. Vzame le nekaj minut, je okusno, uporabljate pa ga lahko na kruhu kot namaz, za kuhanje in v sladicah (lepo se meša s sladkorjem v kremo, lahko pa ga tudi stopite in uporabite kot tekočino).
Nekaj nasvetov:
Prehranski kvas in kurkuma sta dodatka, ki nista nujno potrebna. Prehranski kvas dá malo maslenega okusa, kurkuma pa barvo. Ravno zato s kurkumo ne smemo pretiravati, saj že majhna količina močno obarva mešanico. Če prehranskega kvasa nimate pri roki, ne skrbite; vegansko maslo lahko pripravite tudi brez njega.
Kokosovo olje je najboljše prečiščeno, saj nima okusa po kokosu. Sama sem naredila maslo tudi z neprečiščenim oljem in mi je bilo všeč, a imam rada aromo kokosa; ta je pri deviškem kokosovem olju močna, zato odsvetujem njegovo uporabo, če želite čim bolj masleni okus.
Preden ga uporabite, ga lahko za nekaj časa postavite na pult (oz. vzamete iz hladilnika), da se malo zmehča. Tako ga bo lažje mazati, saj se kokosovo olje, ki v maslu prevlada, močno strdi.
Recept je prispevala Vita.
Pa dober tek! :)