Sestavine:
- 400 g buče
- 200 g moke
- ščep soli, cimeta, mletih klinčkov
- pol pecilnega praška
- 100 g sladkorja
- 3 jajca
- 2 žlici olivnega olja
- bučkin pire
- skuto
- sladko smetano
- mleti sladkor
- cimet
- mleti ingver
- in malo BAM Arabske kavne mešanice začimb
Čas buč je tu. Halloween vedno poskrbi za našo ustvarjalnost, tako da rezljamo vse mogoče vzorce v trde buče. To je vsekakor zabavno početje, sploh za otroke. Nastale umetnine pa so prava paša za oči. Kuharji pa v pozno jesenskih dobrotah kot so buče, vidimo nešteto možnosti za hranljivo ustvarjanje. Buče seveda lahko uporabite tako v slanih kot tudi v sladki jedeh. Buče blestijo povsod! Z vami bom danes delila recept za enostavno a božansko torto, katere glavna sestavina bo seveda - buča. Uporabite lahko katero koli "rumeno bučo", torej maslenko, muškatno ali hokaido bučo.
Rozine namočimo v vodo (lahko tudi v rum). Buče narežemo na kocke in jih na 180 °C pečemo do mehkega. V kolikor so kocke manjše, pomeni, da bo buča prej pečena. Za primer - kocke velike približno 2 cm potrebujejo približno 15 minut. Ko so pečene, jih pretlačimo in ohladimo. Bučo lahko tudi skuhamo.
Posebej presejemo moko, pecilni in sol. Dodamo cimet in mlete klinčke ter premešamo. - Jajca stepemo s sladkorjem, dodamo olje in bučkin pire. Dobro zmešamo ter počasi dodamo moko in naredimo gladko zmes. Biskvit pečemo 50 minut na 180 °C. Šele dobro ohlajenega razrežemo na plasti in namažemo z bučno kremo.
Procentualno vzamete pol skute in pol bučnega pireja, seveda pa razmerje lahko prilagodite svojemu okusu - več skute, manj buč ali obratno. Obvezno pa v vsakem primeru dodate malo stepene sladke smetane, ki bo kremo naredila bolj kremasto.
Sladkajte po okusu s sladkorjem v prahu, ki se bo prej raztopil. Dodajte še ščep začimb. Kremo na koncu zmešajte še s paličnim mešalnikom, da bo brez grudic. Ko bo torta sestavljena jo lahko prelijete še s čokolado in užitek bo popoln! :) *Pa dober tek!* Recept je prispevala Monika. Hvala!