Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Bolognese omaka

  • Čas priprave: 45 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 0
pred vami je vas novi najljubsi recept za domaco omako bolognese

Pred vami je vaš novi najljubši recept za domačo omako Bolognese! Bolognese omaka je omaka na osnovi govedine in paradižnika, ki jo kuhamo zelo počasi, dokler se ne razvijejo bogati koncentrirani okusi in meso postane popolnoma mehko. Prepričani smo, da ste Bolognese omako že pripravljali in veste, da za pripravo poleg mesa in začimb potrebujemo tudi nekaj časa, saj dlje kot se meso duši, boljši okus daje. 

A da bo Bolognese omaka res dobra, smo pripravili par nasvetov o sestavinah, ki bodo poskrbeli za bogate okuse. Za gostejšo Bolognese omako raje uporabite konzervirane paradižnike stisnjene v pire. Pazimo, da na začetku ne dodamo preveč soli, saj bo Bolognese omaka skozi kuhanje koncentrirala, s tem pa bo ostril tudi okus soli. Saj veste, sol lahko k jedi vedno dodamo, vzamemo pa jo težje. 

Ko Bolognese omako prelijemo čez testenine, dodajte še kapljico ali dve vode, v kateri so se kuhale testenine. Škrob, ki so ga v vodi pustile testenine, bo poskrbel za še malo gostejšo omako. Za bogat okus pa jih začinimo z mešanico Sugo in Bolognese.

ZANIMIVOST: Bolognese omaka je znana po vsem svetu, v Italiji pa je enaka omaka poznana kot ragù. Zakaj ji torej mi, tujci, pravimo Bolognese omaka? Med drugo svetovno vojno so ameriški vojaki prečkali mesto Bologna in poskusili to omako. Doma so želeli ponoviti recept za to omako, ker jim je bila všeč. Ker se niso spomnili njenega prvotnega imena, je postala omaka Bologna (po mestu) in od takrat ji pravimo omaka Bolognese.

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Bolognese omaka

  • Čas priprave: 45 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 0

Sestavine:

  • 1 žlica rastlinskega olja
  • 3 žlice masla
  • 1 sesekljana čebula
  • 65 g sesekljane zelene
  • 65 g sesekljanega korenčka
  • 500 g mešanega mletega mesa (govedina in svinjina)
  • 240 ml polnomastnega mleka
  • muškatni orešček
  • 240 ml suhega belega vina
  • 350 g pasiranih paradižnikov
  • Mešanica Sugo & Bolognese (okusu)

Navodila za uporabo:

1. Korak

V lonec dodajte olje, maslo in sesekljano čebulo. Čebulo prepražite in mešajte, dokler ne postane prosojna, nato dodajte sesekljano zeleno in korenček. Kuhajte približno 2 minuti.

2. Korak

Dodajte mleto meso in mešanico za Bolognese omako. Meso zdrobite z vilicami, dobro premešajte in kuhajte, dokler meso ne izgubi surove rdeče barve.

3. Korak

Dodajte mleko in pustite, da ob pogostem mešanju rahlo vre. Kuhajte toliko časa, dokler popolnoma ne izpari. Dodajte drobno nariban muškatni orešček in premešajte.

4. Korak

Prilijte vino in pustite, da vre toliko časa, dokler ne izpari. Nato dodajte paradižnik in dobro premešajte, da se vse sestavine dobro povežejo. Ko paradižnik zvre, zmanjšajte ogenj, da se na površje prebije le občasni vrelni mehurček. Nepokrito kuhamo dokler se meso ne zmehča, občasno premešamo.

5. Korak Medtem ko se omaka kuha, se bo zaradi izparevanja vode omaka začela sušiti, maščoba pa se bo ločila od mesa. Da se ne prižge, po potrebi dodajajte vodo.
6. Korak

Omako prelijte po kuhanih testeninah, dodajte žlico masla in kapljico ali dve vode, v kateri so se kuhale testenine. Postrezite s sveže naribanim parmezanom.

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-0,39 €
Skupaj:
3,51 €

O avtorju

Teest T.
Ustvarjalka vsebin
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno