Pred vami je vaš novi najljubši recept za domačo omako Bolognese! Bolognese omaka je omaka na osnovi govedine in paradižnika, ki jo kuhamo zelo počasi, dokler se ne razvijejo bogati koncentrirani okusi in meso postane popolnoma mehko.
Prepričani smo, da ste Bolognese omako že pripravljali in veste, da za pripravo poleg mesa in začimb potrebujemo tudi nekaj časa, saj dlje kot se meso duši, boljši okus daje.
A da bo Bolognese omaka res dobra, smo pripravili par nasvetov o sestavinah, ki bodo poskrbeli za bogate okuse.
Za gostejšo Bolognese omako raje uporabite konzervirane paradižnike stisnjene v pire.
Pazimo, da na začetku ne dodamo preveč soli, saj bo Bolognese omaka skozi kuhanje koncentrirala, s tem pa bo ostril tudi okus soli. Saj veste, sol lahko k jedi vedno dodamo, vzamemo pa jo težje.
Ko Bolognese omako prelijemo čez testenine, dodajte še kapljico ali dve vode, v kateri so se kuhale testenine. Škrob, ki so ga v vodi pustile testenine, bo poskrbel za še malo gostejšo omako. Za bogat okus pa jih začinimo z mešanico Sugo in Bolognese.
ZANIMIVOST: Bolognese omaka je znana po vsem svetu, v Italiji pa je enaka omaka poznana kot ragù. Zakaj ji torej mi, tujci, pravimo Bolognese omaka? Med drugo svetovno vojno so ameriški vojaki prečkali mesto Bologna in poskusili to omako. Doma so želeli ponoviti recept za to omako, ker jim je bila všeč. Ker se niso spomnili njenega prvotnega imena, je postala omaka Bologna (po mestu) in od takrat ji pravimo omaka Bolognese.