Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Recepti z olivnim oljem za zdrave in okusne obroke

  • Čas branja Čas branja: 5 minut
recepti z olivnim oljem za zdrave in okusne obroke

Olivno olje je eno izmed najstarejših in najbolj cenjenih olj v svetu kulinarike. Priljubljeno je zaradi svojega edinstvenega okusa, raznovrstnosti uporabe ter izjemnih zdravstvenih koristi. Kot pomemben del sredozemske prehrane, olivno olje igra ključno vlogo v številnih okusnih in zdravih receptih.

Pridobiva se iz plodov oljk, naravno bogatih z mononenasičenimi maščobami, antioksidanti, vitaminom E in drugimi hranilnimi snovmi. Ta zdrava sestava mu pripisuje številne pozitivne učinke na naše zdravje. Številne raziskave so potrdile, da uživanje olivnega olja v zmernih količinah lahko prispeva k zmanjšanju tveganja za srčno-žilne bolezni, uravnava raven holesterola ter deluje protivnetno in protioksidativno.

Olivno olje je prav tako odličen vir maščob topnih vitaminov, ki pomagajo izboljšati absorpcijo hranil in podpirajo naš imunski sistem. Njegova raznolikost okusov in arom poskrbi za poudarjanje drugih sestavin v receptih, ki jih obogati s prijetnim pikantnim ali sadnim pridihom.V naši zbirki receptov z olivnim oljem najdeš širok izbor okusnih in hranljivih jedi, ki jih lahko pripraviš za različne priložnosti. Od solat, preko pečenih zelenjavnih prigrizkov do okusnih glavnih jedi - olivno olje bo tvoj zvesti sopotnik v ustvarjanju okusnih obrokov.

S preprostimi koraki in kakovostnimi sestavinami, ki vključujejo olivno olje, lahko ustvarjaš prave kulinarične mojstrovine. Zdaj pa se prepusti kreativnosti in uživaj v ustvarjanju okusnih obrokov z olivnim oljem!


10 PRILJUBLJENIH EVROPSKIH JEDI Z OLIVNIM OLJEM


1. Grška solata

Grška solata je ena najbolj priljubljenih in prepoznavnih jedi sredozemske kuhinje. Pripravljena je z rezinami paradižnika, kumaric, rdeče čebule, olivami, naribanim sirom feta in prelita z olivnim oljem ter posuto s suhim origanom. Osvežujoča in polna okusov, je odličen prigrizek ali priloga k glavnim jedem.


2. Španska paella

Paella je značilna španska specialiteta, ki jo pripravljajo z različnimi sestavinami, najbolj znana pa je paella Valenciana s piščancem, rakci, fižolom, papriko in šafranom. Olivno olje igra ključno vlogo pri pripravi, saj omogoča, da se okusi sestavin odlično povežejo in ustvarijo bogato in aromatično jed.


3. Italijanska bruschetta

Ta preprosta italijanska jed je priljubljena predjed ali prigrizek. Pripravimo jo s popečenimi rezinami kruha, prelivenimi z olivnim oljem ter obloženimi s paradižniki, česnom in baziliko. Oljčno olje poskrbi za sočnost in intenziven okus, ki se odlično ujame z ostalimi sestavinami.


4. FrancoskI ratatouille

Ratatouille je tradicionalna provansalska zelenjavna jed, ki jo pripravljajo s paradižniki, jajčevci, bučkami, papriko in čebulo. Olivno olje je osnovna sestavina, ki poskrbi za aromatično praženje zelenjave in ji doda prijetno sadno noto.


5. Portugalska bakalca

Bakalca je tipična portugalska jed, pripravljena z sušenim bakalarjem, krompirjem, čebulo, česnom, olivami in olivnim oljem. 


6. Grška moussaka

Moussaka je klasična grška jed, ki spominja na musako. Pripravimo jo s plastmi pečenih jajčevcev, krompirja, mletega mesa, paradižnikove omake in bešamela, prelita z olivnim oljem. Ta sočna in srčna jed je pravi užitek za vse ljubitelje grške kuhinje.


7. Španski gazpacho

Gazpacho je osvežilna hladna juha iz paradižnika, paprike, kumaric, čebule, česna, kruha in olivnega olja. Priljubljena poletna jed v Španiji, ki se odlično prilega vročim dnevom.


8. Francoski nicoise solatni krožnik

Nicoise solata je klasična francoska solata, pripravljena s kuhanimi jajci, krompirjem, kuhanimi stročjimi fižolčki, paradižniki, olive, kaprami in tuno, prelita z olivnim oljem. Ta pisana solata je bogata s hranili in popolna za lahek obrok.


9. Grška pita spanakopita

Spanakopita je slastna grška pita, napolnjena z mešanico špinače, fete, zelišč in olivnega olja, ovita v hrustljavo listnato testo. Ta priljubljena prigrizek ali priloga se pogosto uživa na grških družinskih kosilih.


10. Italijanske pesto testenine

Pesto je italijanska omaka, pripravljena iz bazilike, pinjol, parmezana, česna in olivnega olja. Ta aromatična omaka je odlična v kombinaciji s testeninami, ki ji dodajo svežino in bogat okus.Olivno olje igra ključno vlogo v teh priljubljenih evropskih jedeh, saj ne le izboljša njihov okus, temveč tudi prispeva k zdravi prehrani in bogati kulturni dediščini teh regij.


JEDI Z OLIVNIM OLJEM, KI JIH LAHKO PRIPRAVIŠ TUDI TI


Pečena zelenjava z olivnim oljem


Sestavine:

Različna zelenjava po izbiri (npr. paprika, bučke, jajčevci, čebula)

Olivno olje

Sol

Sveže mlet poper

Suhe začimbe po okusu (npr. origano, timijan, rožmarin)


Navodila:

Zelenjavo narežemo na enakomerne koščke.

Položimo jo v pekač in jo prelijemo z olivnim oljem.

Začinimo s soljo, poprom in z izbranimi suhimi začimbami.

Pečemo v predhodno ogreti pečici pri 200°C približno 20-25 minut oziroma dokler zelenjava ne postane mehka in rahlo zapečena.


Grška solata z olivnim oljem


Sestavine:

Paradižnik

Kumare

Rdeča čebula

Olive (črne ali zelene)

Feta sir

Olivno olje

Kis

Sol

Sveže mlet poper


Navodila:

Paradižnik, kumare in rdečo čebulo narežemo na manjše kocke.

V posodi zmešamo paradižnik, kumare, rdečo čebulo ter dodamo oljke in narezano feta sir. 

Začinimo s soljo, poprom, olivnim oljem in kisom po okusu.


Pečen losos z zeliščnim olivnim oljem


Sestavine:

File lososa

Olivno olje

Sveže stisnjen limonin sok

Peteršilj

Bazilika

Timijan

Sol

Sveže mlet poper


Navodila:

File lososa položimo v pekač in ga prelijemo z olivnim oljem ter limoninim sokom.

Posujemo z zelišči, soljo in poprom.

Pečemo v predhodno ogreti pečici pri 180°C približno 15-20 minut oziroma dokler je losos lepo zapečen.


Pire krompir z olivnim oljem


Sestavine:

Krompir

Olivno olje

Mleko ali rastlinska smetana

Sol

Sveže mlet poper


Navodila:

Krompir olupimo, narežemo na manjše kose in skuhamo v osoljeni vodi.

Kuhan krompir pretlačimo z vilicami ali pirejem, dodamo malo olivnega olja in mleka ali rastlinske smetane.

Začinimo s soljo in poprom po okusu.


Pečen piščšanec z zelenjavo in olivnim oljem


Sestavine:

Piščančji file

Različna zelenjava po izbiri (npr. brokoli, korenje, bučke)

Olivno olje

Sol

Sveže mlet poper

Svež rožmarin

Timijan


Navodila:

Piščančji file in zelenjavo narežemo na manjše koščke.

Sestavine položimo v pekač in jih prelijemo z olivnim oljem.

Začinimo s soljo, poprom in posujemo z zelišči.

Pečemo v predhodno ogreti pečici pri 200°C približno 25-30 minut oziroma dokler je piščanec zlato rjav in zelenjava mehka.


Rižota z zelenjavo in olivnim oljem


Sestavine:

Arborio riž

Grah (manjša konzerva)

4 korenja 

Šop špargljev 

Olivno olje

Zelenjavna juha

Parmezan ali drugi naribani sir

Sol

Sveže mlet poper


Navodila:

Najprej prepražimo zelenjavo (kuhan grah pustimo in ga vmešamo 10 minut pred koncem kuhanja).

Nato pripravimo rižoto po običajnem postopku (dodajanje juhe in mešanje). Juho dodajamo v manjših količinah.

Na koncu primešamo olivno olje, nariban parmezan in začinimo s soljo in poprom po okusu.


Uživaj v pripravi in okušanju teh zdravih in okusnih obrokov z olivnim oljem, ki bodo razvajali telo ter poskrbeli za tvoje dobro počutje!

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-0,68 €
Skupaj:
6,12 €

O avtorju

Teja .
Vsebinski marketing

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno