Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Kako pripraviti najboljšo bolonjsko omako?

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
kako pripraviti najboljso bolonjsko omako

Bolonjska omaka, znana tudi kot ragù alla bolognese, je mesna omaka, ki izvira iz Bologne v Italiji. Omako običajno pripravimo z mletim govejim ali mešanim mesom, čebulo, zeleno, korenjem, česnom, paradižnikovo mezgo in rdečim vinom. Vse sestavine se morajo pri nizki temperaturi počasi kuhati, da dobi bogat in močan okus.

Nekatere različice receptov za pripravo bolonjske omake narekujejo tudi uporabo pancete, mleka ali smetane ter zelišča, kot sta lovorjev list in timijan. Najboljšo bolonjsko omako običajno postrežemo s testeninami, lahko pa jo uporabimo tudi kot nadev za lazanjo, preliv za pico ali musako.

1. Kaj je bolonjska omaka in kako jo pripravimo?


Obstaja veliko različic bolonjske omake, vendar je le en ključ do tega, da omaka postana najboljša. To je uporaba kvalitetnih sestavin in čas, da se okusi razvijejo. Seveda pa poznamo še nekaj trikov in nasvetov za pripravo bolonjske omake.


Kot že rečeno, je pomembno, da uporabimo kvalitetne sestavine. Osnova vsake dobre bolonjske omake je kakovostno meso. Predlagamo pusto mleto govedino ali pa kombinacijo govedine ali teletine in svinjine.


Vzamemo si čas. Čebulo, korenje in zeleno kuhamo počasi. Bolonjska omaka je počasi kuhana omaka, zato je pomembno, da si pri dušenju zelenjave vzamemo čas. Kuhajte jo pri nizki temperaturi, dokler se ne zmehča in postane popolnoma prosojna, kar lahko traja do 20 minut.


Dodamo začimbe. Ko je omaka pripravljena, jo poskusimo in po potrebi prilagodimo začimbe. Morda bo potrebno dodati več soli ali popra ali ščepec sladkorja, da uravnovesimo kislost paradižnika. V tem koraku priporočamo tudi uporabo začimbne mešanice Sugo & Bolognese. Mešanica se zaradi svoje sestave zelo dobro poda tudi v omake za njoke, omake z mesom, z njo pa lahko začinimo tudi meso za burger.


2. Bolonjska omaka na več načinov


Tradicionalna bolonjska omaka je narejena iz mletega govejega ali mešanega mesa, paradižnika in zelenjave, a vseeno pa je nastalo že kar nekaj različic tega klasičnega recepta.


Bolonjska omaka brez mesa. V tej različici je mleto goveje ali mešano meso nadomeščeno z mešanico drobno narezanih gob in leče. Še vedno ima bogat paradižnikov okus in močno teksturo tradicionalne bolonjske omake, le da med pripravo ne uporabimo mesa.


Kremna bolonjska omaka. Kremno omako pripravimo tako, da paradižnikovi omaki dodamo smetano za kuhanje. Tako nastane bogata, žametna omaka, ki se dobro poda k fettucinom ali drugim širokim rezancem.


Bolonjska omaka z morskimi sadeži. Kot že ime samo pove, v tej različici namesto govedine uporabimo morske sadeže. Običajno uporabimo kozice, pokrovače ali mešanico morskih sadežev ter paradižnik, česen in zelišča. Takšna lažja različica bolonjske omake bo prava osvežitev v času visokih temperatur.


Bolonjska omaka brez paradižnika. Omako lahko pripravimo jo lahko tudi brez paradižnika. Namesto tega uporabimo belo vina, govejo jušno osnovo, smetano in gobe. Omaka ima kremast, pikanten okus, ki se dobro ujeme s špageti.


BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-1,17 €
Skupaj:
10,53 €

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno