Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Kaj je sladka paprika in zakaj se uporablja?

  • Čas branja Čas branja: 1 minuta
kaj je sladka paprika in zakaj se uporablja
Sladka paprika je začimba, narejena iz sušenih paprik rdeče-oranžne barve. Najpogosteje se uporablja za pripravo golaža, paprikaša, za jedi s piščancem in za barvanje jedi.

Sladka paprika je začimba, narejena iz sušenih paprik rdeče-oranžne barve. Paprika spada v družino čilijev, natančneje v vrsto Capsicum annuum. Ta vrsta vključuje tudi sladke paprike, kot so rdeče in rumene paprike ter jalapeños. Sladka paprika se razlikuje od ostalih čilijev po tem, da nima pekočega okusa. To je posledica odstranitve notranjih semen in žilic, ki vsebujejo kapsaicin, snov odgovorno za pekoč okus čilijev.

Sladke paprike so na voljo v različnih sortah, ki se razlikujejo glede na poreklo, intenziteto okusa in barvo. Najbolj znane vrste sladke paprike so madžarska paprika in španska paprika.


Okus in aroma


Sladka paprika ima sladek, rahlo pikanten in rahlo grenak okus. Njena aroma je bogata, zaznavamo pa lahko tudi rahlo dimljen vonj. Intenzivnost okusa se lahko razlikuje glede na sorto sladke paprike.


Uporaba sladke paprike


Sladka paprika je nepogrešljiva sestavina v mnogih kuhinjah po svetu. Uporablja se v različnih jedeh, kot so juhe, omake, enolončnice, rižote, pečenke in marinade. Dodaja jim barvo, sladkost in aromo. Sladka paprika se odlično ujema z mesom, zelenjavo, morskimi sadeži in sirom. Prav tako jo lahko uporabimo kot začimbo pri pripravi domačih začimb in mešanic.


Barvanje jedi


Ena izmed najbolj znanih uporab sladke paprike je barvanje jedi. S svojo živo rdečo barvo lahko popestri jedi in jih naredi bolj privlačne za oko. Uporabite jo lahko za barvanje omak, juh, testenin, rižot, solat in še veliko več.


Koristi sladke paprike


  • Prehranske vrednosti

Sladka paprika je nizkokalorična začimba, bogata z vlakninami, vitaminom C in antioksidanti. Vsebuje tudi minerale, kot so kalij, magnezij in železo. Sladka paprika je odličen dodatek k zdravi prehrani, saj ji doda barvo, okus in hranilne snovi.


  • Zdravstvene koristi

Poleg prehranskih vrednosti ima sladka paprika tudi številne zdravstvene koristi. Vitamin C v sladki papriki krepi imunski sistem, antioksidanti pa pomagajo pri zaščiti celic pred prostimi radikali. Prav tako naj bi sladka paprika pozitivno vplivala na prebavo, krvni tlak in srčno-žilni sistem.


Oglejte si recepte s sladko papriko:


Golaž s kruhovimi cmoki

Piščančja obara z žličniki

Segedin z govejim mesom

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-0,39 €
Skupaj:
3,51 €

O avtorju

Ana F.

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno