1
Bučke olupimo (razen če so domače ali pa s farme; trgovinskim nujno slecimo kožo). Narežemo jih na lističe – pri tem si lahko pomagamo s strgalom, da se ne mučimo z nožem. Čebulo nasekljamo na majhne koščke. Olje vlijemo v ponev in ga segrejemo.
2
Dodamo čebulo in na srednjem ognju pražimo, da čebula zadiši in začne stekleneti in se pražiti. Nato dodamo mezgo in pomešamo. Kozarec, v katerem je bila mezga speremo z vodo in tudi to vodo prilijemo v ponev. Mešanico pustimo, da se pokuha. Dodamo še začimbe, pomešamo in pustimo, da povre.
3
Medtem v kozici segrejemo olje za bešamel. Ko je olje vroče, odstavimo in dodamo moko. Pomešamo, pristavimo nazaj na ogenj in dolijemo nekaj mleka. Najprej z vilicami dobro pomešamo, da spravimo moko iz kotov kozice, nato pa mešamo z metlico. Ko se začne gostiti dodamo sol, poper in muškatni orešček. Dolijemo še mleka, pokuhamo in odstavimo. Medtem bi se morala pokuhati tudi paradižnikova omaka. Ne želimo, da je preveč redka, saj bodo med pečenjem tudi bučke spustile nekaj vode.
4
Sestavimo lazanjo: naoljimo pekač (najbolje, da tudi tokrat uporabimo olivno olje). Začnemo z nalaganjem bučk. Najboljša opcija je, da jih nalagate tako, da se robovi malo prekrivajo. S tem boste zagotovili, da ne bo pri rezanju takoj razpadla, saj boste pokrili celo površino pekača. Nadaljujte s paradižnikovo omako. Pri tem pazite, da boste uporabili samo 1/3, saj jo boste potrebovali še za druga dva sloja. Sledi bešamel, ki ga pokapljate po paradižnikovi omaki. Naslednji sloj sestavite na enak način. Pri zadnjem sloju položite bučke, nato jih polijte z omako, nadevajte po vrhu še preostanek bučk in ga pokapajte oziroma premažite s preostankom bešamela.
5
Lazanjo pecite 30-35 minut na 200 °C. Vzemite jo iz pečice in jo pustite kakšnih 15 minut stati, preden jo postrežete. Tako se bo malo posedla in malo ohladila, zato jo bo lažje rezati in jemati iz pekača.