Puste solate so pase. Če jim dodamo sestavine dobrega okusa, lahko enostavno solato spremenimo v fantastičen obrok. Če ste se naveličali pustih solat ali pa bi si želeli preizkusiti kaj novega, smo pripravili seznam 10 začimb za solate, zraven pa smo ponekod priskrbeli še recepe za malo drugačne solate.
S čim začiniti solato? Poper, rumena gorčična semena, česen, paprika ...
Česen
Česen je nepogrešljiva začimba v številnih jedeh, tudi v solatah. Uporabimo lahko sveži česen, ki ga pred uporabo olupimo in nasekljamo na drobne koščke ali pa česen v prahu. Nekaj svežih strokov česna lahko dodate v solato iz črnega zelja (toskanskega ohrovta) in rumene pese.
Sestavine za solato:
- šop listov črnega zelja (vsakemu listu odstranimo sredinski del, nato narežemo na trakove)
- 4 srednje velike rumene pese
- 2 mala korenčka
- 1 rumena paprika
- 4 mlade čebule
Solatni preliv:
- 3 stroki česna
- malo naribanea ingverja
- olje
- jabolčni kis
- sok polovice limone
- 3 jedilne žlice tahini omake
- 1 jedilna žlica tamari omake
- 2 čajni žlički origana
- 1 čajna žlička posušene bazilike
Postopek priprave:
- Zelje prenesemo v večjo posodo, dodamo nasekljano mlado čebulo.
- Naribamo rumeno peso, korenček in papriko. To zelenjavo dodamo k zelju in mladi čebuli. Premešamo.
- Naredimo še preliv. Vse sestavine z mešamo v mali posodi. Po želji lahko preliv zmiksamo še s paličnim mešalnikom.
- Prelijemo čez zelenjavo.
Limonski poper
Limonski poper je zelo osvežujoča začimbna mešanica. Sestavljena je iz limone, belega popra in kurkume. Izvrstno se poda k vsem lahkim jedem - solatam, mesu in morski hrani. Pred uporabo ga stremo v terilniku ali pa mlinčki.
Gorčična semena
Poznamo več vrst gorčičnih semen. Rumena gorčična semena imajo precej mil in rahlo pikanten okus, črna gorčična semena pa so bolj ostra od rumenih. Zanimivo je, da so cela semena povsem brez vonja in da se le-ta sprosti šele med kuhanjem. V spodnjem receptu za solato (stročji fižol s praženimi gorčičnimi semeni in česnom) lahko uporabite črna gorčična semena ali pa rumena gorčična semena.
Sestavine:
- pol kg stročjega fižola
- 1 ½ jedilne žlice olivnega olja
- 1 jedilna žlica masla
- čajna žlička gorčičnih semen
- 4 stroki česna
- pol čajne žličke čili kosmičev
- sol
Postopek priprave
- Stročji fižol narežemo na približno centimeter velike koščke.
- V ponvi segrejemo olje, dodamo maslo in segrevamo približno minuto. Dodamo gorčična semena, pražimo približno 30 sekund.
- Za minuto ponev odstavimo z vira toplote. Ponev nato ponovno segrevamo, dodamo še nasekljan česen. Pražimo toliko časa, dokler česen ne postane zlat. Bodite pozorni, da česna ne zažgete!
- Dodamo stročji fižol, čili kosmiče in sol.
- Zapremo in kuhamo približno 10 minut – oziroma toliko časa, da je stročji fižol pripravljen
Curry
Curry je začimbna mešanica, ki se zelo pogosto pojavlja v indijskih receptih. Zelo dobro izpade tudi v solati s kuskusom in zelenjavo.
Curry in limona
Sestavine:
- 1 jedilna žlica olivnega olja
- 2 čajni žlički curryja
- 170 g kuskusa
- dvakratna količina vode
- Ščepec soli
- 1 majhna bučka
- malo nasekljane rdeče čebule
- 1 rdeča paprika
- svež peteršilj
- sveža meta
- pest češnjevih paradižnikov
Preliv:
- 3 jedilne žlice jušne osnoe
- 1 jedilna žlica vode
- 2 stroka česna ali česen v prahu
- sveže nasekljan peteršilj
- sok pol limone
- 1 jedilna žlica chia semen
- 2 jedilni žlici belega kisa
- 2 jedilni žlici kokosovega mleka/jogurta
- sol in poper
Postopek priprave preliva:
- Vse sestavine za preliv zmešajte v blenderju, da preliv postane popolnoma gladek.
Postopek priprave kuskusa:
- V ponvi segrejte olivno olje, dodajte curry in mešajte približno 30 sekund. Vmešajte kuskus in dobro premešajte. Počasi dolijte vodo in sol. Zavrite in pustite vreti nekaj minut – da se kuskus napije vode. Odstavite z vira toplote, pokrite in pustite, da kuskus do konca vpije tekočino.
- Vmes v posodi zmešajte: čebulo, bučke, papriko, peteršilj, mentol, paradižnike (in suhe češnje). Solite in poprajte. Ko je kuskus ohlajen, dodajte še kuskus in prelijte s solatnim prelivom.
Ingver
Odebeljena podzemna korenika ingverja je ena najpogosteje uporabljenih začimb v azijskih in indijskih deželah. Ingver ima prodoren, svež, poprasto-limonast okus. Z ingverjem lahko pripravimo kremni tahini preliv
Sestavine:
- 2 jedilni žlici in pol olivnega olja
- 1 dl jabolčnega kisa
- 2 jedilni žlici tahini omake
- 1 čajna žlička sveže naribanega ingverja
- 2 čajni žlički limoninega soka
- sol
- poper
- malo medu ali pa ščep sladkorja
Vse dobro premešamo in prelijemo čez poljubno solato. Priporočamo
solato s kodrolistnim ohrovtom:
Sestavine: nekaj listov ohrovta, na palčke narezan srednje velik korenček, 1 mala čebula in malo sezamovih semen.
Koriander
Koriander je znan tudi pod imenom kitajski peteršilj. Sveže nasekljani listi se izvrstno podajo čez solate, ki so pripravljene s kvinojo, kuskusom, bulgurjem ...
Čili
Vsem ljubiteljem vročice pa predlagamo, da na kakšno svojo solato poizkusijo dodati še ščepec čilija. Predlagamo dva čilija:
rdeči jalapeno in pa
rdeči tabasco v prahu. In še nasvet: tabasco v prahu zmešajte z
česnom v prahu. Če imate radi visoko vročico, dodajte zraven še malo habanero čilija v prahu. Posip uporabljajte za začinjanje burgerjev, sendvičev, solate, testenin ...
Solata s feta sirom in čili posipom
Vrtna zelišča
Solatne prelive lahko obogatimo tudi z zelišči z vrta. Poleti ima marsikdo srečo, da lahko svojo skledo solate začini s svežimi zelišči (peteršilj, koper, zelena ...) in zagotovo ni boljših začimb od teh, ki zrastejo na domačem vrtu. Vseeno pa lahko preizkusite sušena vrtna zelišča, ki nas na začimbni polici čakajo vse leto. Kupite jih lahko v spletni trgovini
www.zacimbe.si.
Vrtna zelišča brez soli
Vrtna zelišča brez soli vsebujejo peteršilj, čebulo, por, korenje, zeleno, koper, česen, luštrek, kosmiče rdeče paprike in drobnjak. Bogato mešanico drobljenih začimb enostavno zmešamo z poljubnim solatnim prelivom (npr. mešanico balzamičnega kisa in olja ali pa mešanico jogurta ...), dobro premešamo in uporabimo.
Vrtna zelišča brez soli
Meta
Meta jedem doda prijetno osvežujočo aromo in okus. Preizkusite recept za solato s kvinojo, čičeriko, limeto in meto.
Sestavine:
- 250 g čičerike
- mala kumara
- 1 mala rdeča čebula
- srednje velik paradižnik
- sveži listi koriandra
- nekaj listov sveže mete
- 50 g kvinoje (ki jo skuhamo)
- sol
- noževa konica kajenskega popra
- 3 jedilne žlice olja
- sok 1 sveže limete
Postopek priprave: skuhamo kvinojo.
- V posodi zmešamo čičeriko, kumaro, čebulo in paradižnik, dodamo še koriander in meto ter kvinojo.
- V mali posodici naredimo solatni preliv: zmešamo olje, sol, poper in kajenski poper. Dodamo še limeto, premešamo.
- Preliv prelijemo čez glavne sestavine v večji posodi.
Pa dober tek!