Sestavine:
- 6 kg rdeče pese (teža sveže, ne kuhane)
- 2,5 l vode
- 1 l rdečega vinskega kisa
- 0,3 kg sladkorja
- pest soli
- kumina v zrnju/lovorovi listi (po želji)
Rdeča pesa je znana kot zelenjava, ki ima ogromno ugodnih učinkov za zdravje. Ima zelo veliko naravnega sladkorja, vsebuje pa tudi kalcij, kalij, fosfor, magnezij, železo, žveplo, jod, provitamin A, vitamina B in C, sladkor, beljakovine, natrij, in folno kislino.
Če jo imate na vrtu, je zdaj pravi čas za to, da si doma naredite domačo ozimnico. Pripravili smo recept za vložen rdečo peso, katero lahko po želji dodatno obogatimo še z lovorom ali pa kumino.
Ekipa Začimbe.si
Pa dober tek!
Peso najprej izkopljemo. Odrežemo liste, vendar ne preveč – kakšen centimeter ali dva listov naj ostaneta (pesa drugače “izkrvavi”). Tudi koreninskih repkov ne odrežemo.
Rdečo peso dobro operemo, stehtamo in eno zraven druge položimo v večji lonec (če se le da, v loncu kuhamo približno enako velike rdeče pese).
Dobro zapremo pokrovčke in kozarce na glavo postavimo v (ugasnjeno, a še toplo) pečico za čez noč.