Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Vložena rdeča pesa z lovorom ali kumino

 • (1)
 • Čas priprave: 30 min
 • Težavnost:
 • Št. sestavin: 13
vlozena rdeca pesa z lovorom ali kumino

Rdeča pesa je znana kot zelenjava, ki ima ogromno ugodnih učinkov za zdravje. Ima zelo veliko naravnega sladkorja, vsebuje pa tudi kalcij, kalij, fosfor, magnezij, železo, žveplo, jod, provitamin A, vitamina B in C, sladkor, beljakovine, natrij, in folno kislino.


Če jo imate na vrtu, je zdaj pravi čas za to, da si doma naredite domačo ozimnico. Pripravili smo recept za vložen rdečo peso, katero lahko po želji dodatno obogatimo še z lovorom ali pa kumino.
Ekipa Začimbe.si

Pa dober tek!BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Vložena rdeča pesa z lovorom ali kumino

 • Čas priprave: 30 min
 • Težavnost:
 • Št. sestavin: 13

Sestavine:

 • 6 kg rdeče pese (teža sveže, ne kuhane)
 • 2,5 l vode
 • 1 l rdečega vinskega kisa
 • 0,3 kg sladkorja
 • pest soli
 • kumina v zrnju/lovorovi listi (po želji)

Navodila za uporabo:

1. Korak

Peso najprej izkopljemo. Odrežemo liste, vendar ne preveč – kakšen centimeter ali dva listov naj ostaneta (pesa drugače “izkrvavi”). Tudi koreninskih repkov ne odrežemo.

2. Korak

Rdečo peso dobro operemo, stehtamo in eno zraven druge položimo v večji lonec (če se le da, v loncu kuhamo približno enako velike rdeče pese).

3. Korak Do vrha prelijemo z vodo in kuhamo približno 1 uro in pol. Čas kuhanja je seveda odvisen od tega, kako velike rdeče pese imamo. Vendar pa obstaja povsem enostaven trik, kako preverimo, če je rdeča pesa že skuhana – isto kot pri preverjanju (kuhanega) krompirja. Če je pesa že dovolj skuhana lahko najlažje preverimo kar z vilico: če jo lahko brez težav zapičimo v peso, potem je pesa skuhana. Pazimo, da pesa ni preveč razkuhana, saj jo drugače težje reže.
4. Korak Ko je rdeča pesa skuhana, vodo odcedimo in še vročo rdečo peso olupimo. Nekateri čakajo, da se ohladi, a je to precej nepotreben korak, ki ga lahko brez težav izpustimo. Paziti moramo le, da nas pesa ne opeče – zato jo lahko vmes po potrebi na hitro potopimo v hladno vodo. Med lupljenjem odrežemo tudi morebitne črne ali pa poškodovane dele.
5. Korak Nato rdečo peso narežemo na lističe. To lahko storimo ročno (približno 3 mm) ali pa z ribežnom za zelje oziroma navadnim, “lističnim” ribežnom – to je vsekakor veliko lažja in hitrejša opcija.
6. Korak V drug večji lonec stresemo: vodo, kis, sladkor in sol. Postavimo na vir toplote in zavremo. V lonec nato stresemo naribano rdečo peso in počakamo, da vse zopet zavre. Ko zavre, ugasnemo ogenj in pesa je pripravljena na vlaganje!
7. Korak Že med kuhanjem pripravimo kozarce za vlaganje. Temeljito jih operemo ter skupaj s pokrovčki postavimo v pečico na 110 ºC za približno 15 minut. S tem uničimo vse morebitne bakterije. Kozarce nato iz pečice zložimo na površino, kjer bomo rdečo peso vlagali.
8. Korak Še vroče kozarce napolnimo z zajemalko (rdeča pesa + mešanica vode, soli, kisa in sladkorja). Po želji lahko na vrh vsakega kozarca postavimo manjši lovorov list ali pa polovico večjega. Če imamo radi kumino, lahko v vsak kozarček damo še nekaj zrnc kumine.
9. Korak

Dobro zapremo pokrovčke in kozarce na glavo postavimo v (ugasnjeno, a še toplo) pečico za čez noč.

Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno