Čeprav burek ni slovenska tradicionalna jed, smo Slovenci nad njim tako navdušeni, da bi že skorajda lahko bil naš. Ker je potreba po vegetarijanskih in veganskih jedeh vedno večja, sem pripravila odličen recept za veganski špinačni burek. Morda to zveni rahlo neverjetno in marsikomu bi se porajali dvomi glede okusa in strukture, a naj vas kar takoj pomirim – sledeči recept bo vaše brbončice pobožal, razdražil in potešil. Priprava je zelo enostavna in precej hitra, najdlje časa traja, da se burek speče. Ko ga vzamete iz pečice diši čisto tako kot tisti, ki ga kupite v pekarni. Prepričajte se sami! Spodnji recept zadošča za 6 srednje velikih kosov, 4 velike ali pa 8 majhnih.
Nasvet:
Med zlaganjem boste opazili, da vam nekaj testa visi čez rob. Brez zadržkov odvečno testo odstranite. Preprosto ga oblikujte po pekaču, nato pa ga z nožem po vrhnjem robu odrežite. Enako ponovite z vsako plastjo. Če ne želite vreči odvečnega testa proč, lahko katero od vmesnih plasti testa (drugo, tretjo ali četrto) nadomestite z odrezki. Malo se poigrajte z zlaganjem – nekako tako je, kot bi zlagali sestavljanko. Poskrbite le, da bo čisto zadnji list testa gladek, predvsem iz estetskih razlogov.
Toplo odsvetujem uporabo rafiniranega olja, saj je ta izjemno škodljiv za vaše zdravje. Študije kažejo, da je vsaj tako škodljiv kot sladkor. Ker ta recept zahteva majhne količine maščobe, vam svetujem uporabo kvalitetnega hladno stiskanega sončničnega ali olivnega olja. Naj vas ne skrbi močan okus, količina je enostavno tako majhna, da okus olivnega olja gotovo ne bo prevladal.
Namesto sojinega jogurta lahko uporabite tudi mandljev ali kokosov jogurt. V vsakem primeru pa vam svetujem, da najdete produkt s čim manj sladkorja in blagim okusom. Okus sladkastega kokosovega jogurta se bo v bureku zagotovo malce poznal in s tem uničil izjemen okus originalnega nadeva.
Recept je prispevala Vita.
Pa dober tek!