Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Veganski brezglutenski kruh z začimbami

  • (1)
  • Čas priprave: 1 ura
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 27
veganski brezglutenski kruh z zacimbami

Najti dober brezglutenski kruh se lahko sprevrže v pravi podvig. Če želimo pri tem izpustiti še živalske izdelke (predvsem jajca, ki so v kruhu navadno predvsem kot vezivo), se lahko za dober kruh obrišemo pod nosom. Najlažje je, da se s težavo spopademo sami. Zavihati rokave in zamesiti kruh ni težavno, sploh pa ne, če imamo pred sabo recept, ki deluje. Kruh, ki ga boste pripravili po tem receptu, vam bo pričaral nasmeh na obraz in zagotovo ga boste želeli pripraviti znova in znova. 





Dodatni nasveti

  • Brezglutenska moka: za kruh je najboljša univerzalna mešanica, ki že ima druge primesi in gumi. Vse te pomagajo pri vezanju in vzhajanju, kar je pri kruhu zelo pomembno. Obneseta se tako Schär mešanica, kot tudi mešanica iz Hoferja (Happy Harvest)
  • Rastlinsko mleko: odsvetujemo uporabo redkega mleka, kakršno je npr. riževo mleko. Sicer deluje, ampak ni čisto isto. Raje uporabite ovsenega, deluje tudi kakšno mleko iz oreščkov (npr. mandljevo).
  • Chia semena: ta so odličen nadomestek za jajca, ko se lotimo peke. Obnesejo se tako v palačinkah, kot v biskvitih, mafinih, piškotih. Sicer velikokrat jajca sploh niso potrebna, v brezglutenskem kruhu pa je vezivo zelo zaželeno. Eno chia »jajce« (1 žlica chia semen in 80 ml vode za gostejšo varianto in 100 ml vode za redkejšo varianto) nadomesti eno kokošje jajce.
  • Maso lahko namesto 90 minut vzhajate čez noč. Tako bo še boljša, zjutraj pa bo na mizi svež kruh.
  • Za polivko lahko uporabite tudi 2 žlički mediteranske mešanice, dodate še timijan in rožmarin, zamenjate začimbe s čemažem ali peteršiljem. Možnosti je veliko, navedena pa gotovo deluje. Ko sami eksperimentirate, ne pozabite, da začimb vseeno ne sme biti preveč. Držite se zgornje meje 2 žlički vseh začimb skupaj, sicer bodo začimbe začele greniti.
  • Kruh lahko pripravite tudi čisto brez začimb in ga s tem naredite primernega tudi za sladke namaze.

Recept je prispevala Vita.


Pa dober tek! :)
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Veganski brezglutenski kruh z začimbami

  • Čas priprave: 1 ura
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 27

Sestavine:

  • skledo za gnetenje in vzhajanje
  • kuhinjsko tehtnico
  • skodelico za aktiviranje kvasa
  • skodelico za merjenje tekočine
  • skodelico za premaz
  • čajno žličko
  • jedilno žlico
  • večjo površino (mizo ali pult)
  • pekač
  • 400 g univerzalne brezglutenske mešanice
  • 150 g ovsene moke (ovsenih kosmičev)
  • 250 ml rastlinskega mleka
  • 50 ml toplega ovsenega ali mandljevega mleka
  • 1 paketek suhega kvasa
  • 1 čajna žlička rjavega sladkorja
  • 1 žlica kisa
  • 1 žlica olja
  • 1 žlica pecilnega praška
  • 1,5 žličke soli
  • 1 žlica chia semen
  • 80 ml vode
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 žlička česna v prahu
  • ½ žličke soli
  • ½ žličke bazilike
  • ½ žličke origana
  • ½ žličke majarona

Navodila za uporabo:

1. Korak Najprej odtehtamo in si pripravimo vse sestavine. Ovseno moko dobimo tako, da zmeljemo ovsene kosmiče.
2. Korak Manjšo količino mleka rahlo segrejemo in vanj vmešamo sladkor in ter dodamo suhi kvas. Pustimo, da se aktivira, nekje 5 minut. Chia semena za 5 minut namočimo v vodi in nato vse skupaj zmiksamo v električnem mešalniku, da dobimo želatinasto maso. Ta deluje namesto jajca. Suhe sestavine premešamo med sabo in jim dolijemo mokre. Dodamo jim tudi chia zmes. 
3. Korak Celotno maso dobro pregnetemo. Mesimo jo kakšnih 5 minut; masa ne bo lepljiva kot pri navadnem kruhu, saj nima glutena, ki bi tvoril vezi in držal maso skupaj. Venomer bo ostala bolj podobna masi za biskvit, a naj vas to ne prestraši. Vse, na kar morate biti pozorni je, da ni premokra ali presuha.
4. Korak Postavimo jo v hladilnik za pol ure. Po pol ure maso vzamemo iz hladilnika. Iz sklede jo prenesemo na pomokano površino (pomokamo z brezglutensko moko; da maso lažje dobimo iz sklede, si lahko pomagamo z žlico ali kuhalnico). 
5. Korak Rahlo jo pregnetemo in spet prenesemo v skledo, še bolje je, če je ta čista.  
6. Korak Maso pustimo vzhajati 90 minut. 
7. Korak Sestavine za premaz dobro pomešajte med sabo. Testo rahlo razprostrite, da dobite nekakšen večji krog oz. površino, na katero nanesete premaz. 
8. Korak Namažite celo površino, pustite le okvir. Testo zdaj prepletite po mili volji – lahko ga prepognete in obrnete, da dobite rustikalen hlebček; lahko ga ovijete kot rožo; naredite lahko okrogel hlebček ali pa podolgovatega. Dajte domišljiji proste roke, a vedite, da testo ni tako voljno kot kvašeno testo z glutenom. Pri tem testu boste morda imeli več težav z oblikovanjem. 
9. Korak Pecite na 180 °C približno 35 minut. Kruh pustite, da se ohladi in ga nato narežite na rezine kot vsak drug kruh. 
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno