Veganski brezglutenski kruh z začimbami
Čas priprave:
1 ura
Težavnost:
3
Št. sestavin:
27
|
|
Najti dober brezglutenski kruh se lahko sprevrže v pravi podvig. Če želimo pri tem izpustiti še živalske izdelke (predvsem jajca, ki so v kruhu navadno predvsem kot vezivo), se lahko za dober kruh obrišemo pod nosom. Najlažje je, da se s težavo spopademo sami. Zavihati rokave in zamesiti kruh ni težavno, sploh pa ne, če imamo pred sabo recept, ki deluje. Kruh, ki ga boste pripravili po tem receptu, vam bo pričaral nasmeh na obraz in zagotovo ga boste želeli pripraviti znova in znova.
Dodatni nasveti
- Brezglutenska moka: za kruh je najboljša univerzalna mešanica, ki že ima druge primesi in gumi. Vse te pomagajo pri vezanju in vzhajanju, kar je pri kruhu zelo pomembno. Obneseta se tako Schär mešanica, kot tudi mešanica iz Hoferja (Happy Harvest)
- Rastlinsko mleko: odsvetujemo uporabo redkega mleka, kakršno je npr. riževo mleko. Sicer deluje, ampak ni čisto isto. Raje uporabite ovsenega, deluje tudi kakšno mleko iz oreščkov (npr. mandljevo).
- Chia semena: ta so odličen nadomestek za jajca, ko se lotimo peke. Obnesejo se tako v palačinkah, kot v biskvitih, mafinih, piškotih. Sicer velikokrat jajca sploh niso potrebna, v brezglutenskem kruhu pa je vezivo zelo zaželeno. Eno chia »jajce« (1 žlica chia semen in 80 ml vode za gostejšo varianto in 100 ml vode za redkejšo varianto) nadomesti eno kokošje jajce.
- Maso lahko namesto 90 minut vzhajate čez noč. Tako bo še boljša, zjutraj pa bo na mizi svež kruh.
- Za polivko lahko uporabite tudi 2 žlički mediteranske mešanice, dodate še timijan in rožmarin, zamenjate začimbe s čemažem ali peteršiljem. Možnosti je veliko, navedena pa gotovo deluje. Ko sami eksperimentirate, ne pozabite, da začimb vseeno ne sme biti preveč. Držite se zgornje meje 2 žlički vseh začimb skupaj, sicer bodo začimbe začele greniti.
- Kruh lahko pripravite tudi čisto brez začimb in ga s tem naredite primernega tudi za sladke namaze.
Recept je prispevala Vita.
Pa dober tek! :)