Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Smukavc

  • (1)
  • Čas priprave: 30 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 6
smukavc

Smukavc je zelo znana idrijska oziroma cerkljanska jed. Na obeh koncih se pripravlja iz istih sestavin, razlika je le v načinu priprave. Na idrijskem smukavc pripravljajo kot juho oziroma enolončnico, na cerkljanskem pa je bolj podoben tenstanemu krompirju.


Veste, zakaj se smukavcu reče smukavc? Takšno ime se ga je prijelo, ker je bilo treba liste zelja oziroma drugih osnovnih sestavin vedno osmukati od glavne listne žile.


Gospodinje so za pripravo uporabljale sestavine, ki so bile na podeželju na voljo. Upoštevale so tudi letne čase: spomladi so za smukavc uporabljale liste kopriv, kasneje mlade liste špinače in zelja, jeseni pa ohrovta in repe.



Nasvet: mlade liste zelja in ohrovta  lahko shranite v zamrzovalno skrinjo in si tako zagotovite, da boste smukavc lahko pripravljali tudi v obdobju, ko ne bo mogoče dobiti svežih sestavin.


*če ne marate koščkov česna v vaših jedeh lahko uporabite mleti česen




Pa dober tek!

Ekipa Začimbe.si

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Smukavc

  • Čas priprave: 30 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 6

Sestavine:

  • več mladih listov zelja ali ohrovta
  • krompir (približno 3 srednje veliki krompirji na osebo)
  • poper
  • česen*
  • sol
  • ocvirki

Navodila za uporabo:

1. Korak

Olupimo in na drobno nasekljamo česen. Olupimo in operemo krompir ter ga narežemo na manjše koščke. Koščke krompirja kot običajno zalijemo z vodo, vodo solimo in pristavimo na plin. Kuhamo približno 5 minut oziroma kakšno minuto več. V vmesnem času operemo liste zelja, jih narežemo na ozke trakce, dolge približno 3 – 4 centimetre. Dodamo v vodo, kjer kuhamo krompir in kot običajno kuhamo še toliko časa, da je krompir skuhan.

2. Korak

Ko je krompir skuhan, imamo dve možnosti:

  • Prva variacija: odlijemo skoraj vso vodo. Nato s tlačilko pretlačimo preostali krompir in zelje. Vse to zabelimo z ocvirki in česnom.
  • Druga variacija: odlijemo samo malo vode. Zabelimo z ocvirki in česnom. Nato s tlačilko ali pa paličnim mešalnikom premešamo sestavine, da dobimo gosto juho.
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno