Sestavine:
- več mladih listov zelja ali ohrovta
- krompir (približno 3 srednje veliki krompirji na osebo)
- poper
- česen*
- sol
- ocvirki
Smukavc je zelo znana idrijska oziroma cerkljanska jed. Na obeh koncih se pripravlja iz istih sestavin, razlika je le v načinu priprave. Na idrijskem smukavc pripravljajo kot juho oziroma enolončnico, na cerkljanskem pa je bolj podoben tenstanemu krompirju.
Veste, zakaj se smukavcu reče smukavc? Takšno ime se ga je prijelo, ker je bilo treba liste zelja oziroma drugih osnovnih sestavin vedno osmukati od glavne listne žile.
*če ne marate koščkov česna v vaših jedeh lahko uporabite mleti česen
Pa dober tek!
Ekipa Začimbe.si
Olupimo in na drobno nasekljamo česen. Olupimo in operemo krompir ter ga narežemo na manjše koščke. Koščke krompirja kot običajno zalijemo z vodo, vodo solimo in pristavimo na plin. Kuhamo približno 5 minut oziroma kakšno minuto več. V vmesnem času operemo liste zelja, jih narežemo na ozke trakce, dolge približno 3 – 4 centimetre. Dodamo v vodo, kjer kuhamo krompir in kot običajno kuhamo še toliko časa, da je krompir skuhan.
Ko je krompir skuhan, imamo dve možnosti: