Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Šest skrivnosti za pripravo popolnega riža

 • (1)
 • Čas priprave:
 • Težavnost:
  • Št. sestavin: 0
  sest skrivnosti za pripravo popolnega riza

  Riž je eno izmed najbolj vsestranskih ter najbolj uporabljenih živil na svetu. Kot pridelek lahko preživi skoraj vsako podnebje in to je tudi glavni razlog, zakaj ga najdemo skoraj povsod. Sprva je bil sicer riž precej drago blago, a s širitvijo rastišč in trgovskih poti je postajal vse bolj dostopen.

  Obstaja več različnih vrst riža in zelo je važno, da pred pripravo vemo, kakšen riž pripravljamo. Različni tipi se namreč med seboj razlikujejo – imajo različen čas kuhanja in so primerni za različne jedi.  Poznate skrivnosti, kako pripraviti dober riž?


  1. Čas
  Priprava riž je občutljiva umetnost. Če ga ne kuhate dovolj dolgo, je riž trdikast. Če ga kuhate predolgo, iz njega dobimo “kašo”. Popoln riž pa je ravno prav puhast in rahel, da ob ugrizu čutimo tisto pravo teksturo riža.


  Vrsta riža, ki jo uporabljate, določa čas, ki ga bo potreboval za kuhanje. Dolgozrnat beli riž potrebuje približno 15-18 minut. Kratkozrnati riž ali suši riž potrebuje približno 10-15 minut. Rjavi riž potrebuje 35-40 minut, kar se morda zdi dolgo, vendar je vsekakor vredno. Seveda je čas kuhanja odvisen tudi od jakosti štedilnika …


  Kako začeti kuhanje? V lonec dodajte riž in vodo. Sestavine segrejemo do vrenja, jih nato enkrat premešamo, zatem pa pokrijemo lonec s pokrovom. Znižamo jakost na štedilniku in pustimo lahno vreti po priporočenem času.  2. Razmerja
  Razmerje med vodo in rižem je zelo pomembno. Če dodate preveč vode, bo riž na koncu preveč vlažen. Če pa jo dodate premalo, se lahko riž zasmodi. Vrsta riža, ki ga uporabljate, določa tudi količino vode, ki jo morate dodati v lonec. Belemu rižu dodajte dve skodelici vode za vsako skodelico riža. Za suši riž je priporočena skodelica in četrt vode za vsako skodelico riža. Za rjavi riž pa malo manj kot dve skodelici vode za vsako skodelico riža.

  *Pozor: pri pripravi rižote riž sproti zalivamo z vodo oziroma jušno osnovo.


  3. Spiranje riža
  S spiranjem riža odstranimo malo škroba, s tem pa poskrbimo, da je riž bolj puhast. Nekateri ljudje riž splakujejo dokler voda ni povsem čista, a to zares ni potrebno. Izpiranje zares ni nujno potrebno (sploh npr. pri pripravi rižot), a se ga marsikdo poslužuje.  4. Dodajanje soli
  Marsikdo od nas ima v navadi, da sol dodaja v vodo, v kateri se kuhajo testenine. Isto lahko storimo tudi pri kuhanju riža. Sol doda malo okusa.  5. Ne odstranite pokrova!
  To je zelo pomemben del kuhanja riža. Številni ljudje radi pokukajo pod pokrov, da vidijo, kaj se dogaja z rižem. A polagamo vam na srce – poskusite se upreti tej skušnjavi. S tem, ko pokrovko pustite zaprto, rižu dajete možnost, da se v pari skuha pravilno. Če pokrovko odpremo, uničimo celoten proces.  6. Pustite ga počivati.
  Ko končate kuhanje svojega riža v času, ki je potreben za kakršnokoli vrsto riža, posodo odstranite iz vira toplote in jo pustite, da riž počiva še 5 – 10 minut. Pri tem pokrovko pustimo na posodi. Po vseh teh korakih je na vas, da rižu pač dodate karkoli si želite. Pa še glede začimb – imejte v glavi, da je na svetu verjetno več začimb, ki se z rižem zelo dobro ujemajo, kot pa tistih kot se ne.   Pa dober tek!

  BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

  Šest skrivnosti za pripravo popolnega riža

  • Čas priprave:
  • Težavnost:
   • Št. sestavin: 0

   Sestavine:

   Navodila za uporabo:

   Morda vas zanima
   Morda vas zanima
   Morda vas zanima
   Morda vas zanima
   Morda vas zanima
   Morda vas zanima

   Že poznaš naš YouTube kanal?

   Novice
   Recepti
   Aktualno
   Novice
   Recepti
   Aktualno