Karamelo pridobimo s segrevanjem sladkorja do raztopitve pri 160 stopinj Celzija. Pripravimo jo tako, da karameliziran sladkor zmešamo s smetano. Odvisno od namena uporabe se lahko uporabijo dodatne sestavine, kot so maslo, sadni pireji, likerji ali vanilija. Karamelna omaka se uporablja v različnih sladicah, zlasti kot preliv za sladoled. Kadar se uporablja za crème caramel ali flan, pa je znana kot čista karamela in vsebuje le karameliziran sladkor in vodo.
Pa dober tek! :)
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!
Recept za karamelo
Čas priprave:
30 min
Težavnost:
Št. sestavin:
6
Sestavine:
Manjšo kozico
Metlico
Kozarec s pokrovom
200g sladkorja
85g masla, sobne temparature
120ml sladke smetane, sobne temparature
Navodila za uporabo:
1. Korak
V kozico enakomerno nasujte sladkor.
2. Korak
Segrevajte na srednji temperaturi in mešajte sladkor z metlico, dokler se ta ne stopi.
3. Korak
Sladkor se bo najprej zlepil, vendar se bo sčasoma popolnoma stopil. To traja približno 10 minut.
4. Korak
Ko se sladkor stopi, prenehajte mešati z metlico. Če želite, lahko pustite kuhati, dokler sladkor ne postane nekoliko temnejše jantarne barve in s tem pridobite globlji okus karamele.
5. Korak
Sprememba barve se bo zgodila hitro, zato ne pustite, da bi kuhanje trajalo predolgo ali, da bi postalo pretemno, sicer se bo zažgalo.
6. Korak
Nato odstranite karamelo z ognja.
7. Korak
Dodajte maslo in mešajte, dokler se sladkor in maslo ne združita. Mešanica bo začela mehurčkasto vreti, vendar jo še naprej stepajte, dokler se vse maslo ne stopi in združi.
8. Korak
V karamelo počasi vlijte sladko smetano in jo stepajte, dokler se vse ne združi.
9. Korak
Pred uporabo pustite karamelo hladiti približno 10-15 minut. Preostanek hranite v kozarcu s pokrovom.
10. Korak
V hladilniku jo lahko hranite do dveh tednov.
Za pripravo karamele potrebujemo naslednje pripomočke:
Manjšo kozico
Metlico
Kozarec s pokrovom
Za pripravo karamele potrebujemo naslednje sestavine:
200g sladkorja
85g masla, sobne temparature
120ml sladke smetane, sobne temparature
Navodila za uporabo:
Karamelo se pripravi na sledeč način:
1. Korak
V kozico enakomerno nasujte sladkor.
2. Korak
Segrevajte na srednji temperaturi in mešajte sladkor z metlico, dokler se ta ne stopi.
3. Korak
Sladkor se bo najprej zlepil, vendar se bo sčasoma popolnoma stopil. To traja približno 10 minut.
4. Korak
Ko se sladkor stopi, prenehajte mešati z metlico. Če želite, lahko pustite kuhati, dokler sladkor ne postane nekoliko temnejše jantarne barve in s tem pridobite globlji okus karamele.
5. Korak
Sprememba barve se bo zgodila hitro, zato ne pustite, da bi kuhanje trajalo predolgo ali, da bi postalo pretemno, sicer se bo zažgalo.
6. Korak
Nato odstranite karamelo z ognja.
7. Korak
Dodajte maslo in mešajte, dokler se sladkor in maslo ne združita. Mešanica bo začela mehurčkasto vreti, vendar jo še naprej stepajte, dokler se vse maslo ne stopi in združi.
8. Korak
V karamelo počasi vlijte sladko smetano in jo stepajte, dokler se vse ne združi.
9. Korak
Pred uporabo pustite karamelo hladiti približno 10-15 minut. Preostanek hranite v kozarcu s pokrovom.