
Sestavine:
- Manjšo kozico
- Metlico
- Kozarec s pokrovom
- 200g sladkorja
- 85g masla, sobne temparature
- 120ml sladke smetane, sobne temparature
Navodila za uporabo:
1
V kozico enakomerno nasujte sladkor.
2
Segrevajte na srednji temperaturi in mešajte sladkor z metlico, dokler se ta ne stopi.
3
Sladkor se bo najprej zlepil, vendar se bo sčasoma popolnoma stopil. To traja približno 10 minut.
4
Ko se sladkor stopi, prenehajte mešati z metlico. Če želite, lahko pustite kuhati, dokler sladkor ne postane nekoliko temnejše jantarne barve in s tem pridobite globlji okus karamele.
5
Sprememba barve se bo zgodila hitro, zato ne pustite, da bi kuhanje trajalo predolgo ali, da bi postalo pretemno, sicer se bo zažgalo.
6
Nato odstranite karamelo z ognja.
7
Dodajte maslo in mešajte, dokler se sladkor in maslo ne združita. Mešanica bo začela mehurčkasto vreti, vendar jo še naprej stepajte, dokler se vse maslo ne stopi in združi.
8
V karamelo počasi vlijte sladko smetano in jo stepajte, dokler se vse ne združi.
9
Pred uporabo pustite karamelo hladiti približno 10-15 minut. Preostanek hranite v kozarcu s pokrovom.
10
V hladilniku jo lahko hranite do dveh tednov.