Puran in piščanec sta vrsti mesa, s katerima se da najbolj raznoliko ustvarjati. Hvaležno sprejmeta razne začimbe in začimbne mešanice in nam nudita prijetna kulinarična doživetja. Danes se bomo poigrali s puranjim mesom in vam ponudili namig za omako, ki jo boste z veseljem naredili še kdaj.
Morda pride prav:
Poleg zelenjavne osnove, lahko uporabite v receptu tudi sušeno jušno zelenjavo. Zelenjavna osnova je namreč soljena, zato jo uporabljajte zmerno. Malo večji koščki zelenjave pa bodo popestrili vašo omako.
Piment je nekoliko bolj aromatična različica popra, ki vsekakor doda lepo noto vašim jedem.
Moka, ki se uporablja za zgostitev omake, je lahko bolj zdrave oblike - recimo polnozrnata namesto bele.
Ponavadi so omake / sestavine v omakah, skuhane zelo hitro. A če jih kuhamo še malo dlje, boste ugotovili, da postane struktura omake bolj prijetno kremasta in se faze ne ločujejo. Tudi meso postane mehkejše.
Če kuhate piščančjo omako, je najbolje, da meso direktno zalijete s tekočino, brez da ga prej pražite - tako bo mehkejše. Pri puranu pa je primerno meso prej popražiti, da se že na začetku navzame začimb, se omehča in nato v omaki dobi samo še piko na i.
Recept je prispevala Monika.
Pa dober tek! :)