Sestavine:
- 1 kg navadne pšenične moke
- 750 ml vode
- 1 čajno žličko čebule v prahu
- 1 čajno žličko česna v prahu
- 1/2 čajne žličke dimljene paprike v prahu
- 1 čajno žličko navadne paprike v prahu
- 1 čajno žličko soli
- Zelenjavno osnovo
Navodila za uporabo:
1
V veliki skledi zmešajte moko z začimbami. Nato vmešajte vodo in oblikujte testo. Nastala bo zelo elastična masa.
2
Testo gnetite približno 5 minut, tako kot pri peki kruha. Pomembno je, da ga pregnetete, saj bodo tako nastale nitke glutena, ki mu bodo dale mesnato teksturo.
3
Posodo, v kateri je pregneteno testo, napolnite z vodo. Testo mesite v vodi, ki se bo hitro začela barvati belo. Pomembno je, da testo dobro gnetete, saj mora od njega ostati le gluten.
4
Vodo večkat zamenjajte s svežo in postopek ponavljajte dokler se voda več ne obarva belo. Sam postopek v resnici ne vzame veliko časa, vse skupaj navadno traja 20 minut.
5
Nato opran sejtan razdelite na 4 dele.
6
Pripravite jušno osnovo – lahko uporabite domačo zelenjavno osnovo, lahko pa si preprosto pomagate z našimi začimbami. Sejtan kuhajte v zelenjavni jušni osnovi 1 uro.
7
Po končanem kuhanju ga lahko uporabite na poljuben način. Pustite, da se malo ohladi, nato pa ga narežite na rezine ali manjše kose.