Sejtan je nadomestek mesa, ki je zelo priljubljen med vegetarijanci in vegani. Za razliko od tofuja ne vsebuje sojinih izdelkov. Sejtan je sestavljen iz hidratiziranega glutena, ki je glavna beljakovina pšenice. Torej je sejtan pravzaprav samo gluten. Naredimo ga tako, da testo iz pšenične moke speremo z vodo, da odstranimo škrob in vlaknine. Na koncu ostane lepljiva in žilava masa čistega glutena. Začinite jo lahko na poljuben način in jo nato skuhate v zelenjavni juhi.
Nasvet:
Sejtan je zelo vsestranski. Lahko ga dušite, kuhate na pari ali celo pečete. Iz njega lahko pripravite vse vrste "veganskega mesa", kot so veganski zrezki, veganske klobase, veganske mesne kroglice in še veliko več.
Lahko ga pripravite tudi s čičerikino moko, da zmanjšate okus po pšenici. Prav tako pomaga doseči nekoliko bolj puhasto teksturo.
Pa dober tek! :)