Sestavine:
- 650 g (polnozrnate) pirine moke
- 6 dcl mleka
- približno 1 dcl fante
- približno 1 dcl vode
- 4 – 5 jajc
- sol
- sladkor
- par kapljic olja/masla
- skuta
- kokosova moka
- kisla smetana
- limonin sok
- cimet (po želji)
- 2 vanilin sladkorja
- sladkor
Palačinke. Takšne in drugačne – vsakič božanske.
Palačinke navadno pripravljamo iz štirih nujnih glavnih sestavin: moke, jajc, mleka ter tekočine za rahlost, ne gre pa tudi brez soli in (vanilin) sladkorja. Seveda pa obstaja nešteto različnih receptov za raznovrstne palačinke za vsak okus.
Tokrat smo pripravili recept za palačinke iz (polnozrnate) pirine moke ter skutino-kokosov nadev.
Pirine palačinke pripravljamo skoraj na enak način, kot »klasične« palačinke iz bele moke. Razlika je le v tem, koliko tekočine dodamo. Kot mehurčkasto tekočino, ki poskrbi za dodatno rahlost, smo uporabili fanto. V palačinke lahko namesto nje dodamo tudi radensko, oro ali pa celo pivo. Če tega nimamo na voljo, lahko v maso preprosto vmešamo samo nekaj vode.
Količine, ki jih spodaj navajamo, so približne. Najboljša »tehtnica« za sestavine je naš občutek, ki pa ga z vajo brez dvoma pridobimo. Pozorni moramo biti predvsem na to, da je masa ravno dovolj tekoča, da se lepo razlije čez ponev.
Pa dober tek!
V večjo skledo stresemo moko, jajca, mleko, malo fante, sol in malo sladkorja. Premešamo. To lahko storimo z metlico ali pa s paličnim mešalnikom. Glede na gostoto mase dodamo še malo drugih sestavin: če je masa preveč tekoča, dodamo malo moke. Če je pregosta, dodamo še malo tekočine. Vsekakor svetujemo, da maso delate postopno, saj tudi tukaj velja pravilo – malo sestavin še vedno lahko dodaš, stran pa jih bolj težko vzameš. No, v skrajnem primeru boste namešali le malo več mase in pekli dolgo v noč. Ali pa boste »odvečno« maso shranili v hladilniku, kjer brez težav ostane do naslednjega dne.
V večjo skledo najprej stresemo približno 250 gramov skute. Zraven dodamo še tri jedilne žlice kisle smetane, 2 vanilin sladkorja, dve jedilni žlici sladkorja ter sveže iztisnjen sok limone in cimet. Dodamo še nekaj kokosove moke (približno 100 g). Vse skupaj dobro premešamo in poskusimo. Po potrebi oziroma okusu dodamo še malo skute/kisle smetane/sladkorja. Dobro premešamo in postavimo v hladilnik.