Če ste navdušeni nad čiliji in pekočimi jedmi, potem ste se najverjetneje že spoprijemali s težavo pri kupovanju namazov in podobnih živil, ki naj bi bila pekoča. Pa niso. Vsaj ne dovolj za vas. Poleg tega imajo dodan sladkor in druge aditive, barvila in konzervanse, ki jih v svoji prehrani ne potrebujete in ne želite. Namaz, ki ga boste ustvarili, če boste sledili temu receptu, bo zadovoljil vaše želje po zdravem namazu in pekoči nasladi. Pazi, žge!
Za konec:
Namaz je zelo preprost za pripravo in ne vsebuje živalskih izdelkov. Žlička kajenskega popra je lahko za koga preveč, zato upoštevajte lastne želje in zmožnosti.
Kajenski poper ljudje uporabljajo že tisočletja, saj ima mnoge pozitivne učinke na telo: zvišuje notranjo telesno temperaturo in s tem pospešuje metabolizem; pomaga pri vzdrževanju zdravega črevesja in prebave; znižuje krvni pritisk. Če zaužijete preveč kajenskega popra naenkrat, lahko to povzroči slabost.
Česen v prahu je enkratno nadomestilo za svež česen; veliko preprostejši je za uporabo, saj ni potrebno skrbeti, da ga bomo prežgali. Hranilne vrednosti česna v prahu v primerjavi s svežim česnom, ki ga toplotno obdelamo, so pravzaprav enake.
In še nasvet glede shranjevanja: priporočamo stekleni kozarec za vlaganje. Namaz je namreč precej aromatičen in lahko v plastični posodici pusti tako vonj kot barvo. Steklo je v vsakem primeru najboljša ideja za shranjevanje aromatičnih živil.
Recept je prispevala Vita.
Pa dober tek! :)