Okusno, pristno paello lahko pripravite v svoji kuhinji s preprostimi sestavinami, kot so riž, žafran, zelenjava, piščanec in morski sadeži.
Okusno, pristno paello – najbolj priljubljeno špansko jed – lahko pripravimo v svoji kuhinji s preprostimi sestavinami, kot so riž, žafran, zelenjava, piščanec in morski sadeži.
Kaj sploh je paella?
Paella je klasična španska riževa jed, pripravljena z rižem, žafranom, zelenjavo, piščancem in morskimi sadeži, kuhana in postrežena v eni ponvi. Čeprav paella izvira iz Valencie, je priznana kot nacionalna hrana Španije in obstaja več različnih sort. Najpogostejše vrste paelle so piščančja paella, paella z morskimi sadeži ali mešana paella (kombinacija morskih sadežev, mesa in zelenjave). Zadnjo bomo pripravljali danes.
Ne glede na to, kakšno vrsto paelle pripravljamo, bo glavna sestavina vsem enaka, to je riž.
Ker je paella jed, ki v originalu izhaja iz Španije, je v njej seveda najpogosteje uporabljen španski riž. Gre za kratkozrnati riž, ki absorbira največ vode. Ker španskega riža ni tako enostavno dobiti, ga lahko nadomestimo s srednjezrnatim rižem.
Pred uporabo riža ne operemo, saj želimo obdržati zunanjo plast škroba.
Prav tako je pomembno, da med kuhanjem riža ne mešamo preveč, saj bomo dobili kašasto strukturo.
Če ste med tistimi, ki jim morska hrana ni všeč, lahko morske sestavine med pripravo paelle enostavno izpustite in jih nadomestite z več piščanca in več zelenjave.
Če pa ste med tistimi, ki se nad morsko hrano navdušujejo pa lahko uporabite katerokoli kombinacijo vaših najljubših morskih sadežev, vključno s školjkami, pokrovačami in sesekljanimi koščki rib.
Če se odločite za uporabo zamrznjenih morskih sadežev, jih pred uporabo obvezno čez noč odtajajte v hladilniku.
Priprava je hitra in enostavna, saj se paella pripravlja le v eni posodi.