Bližajo se prazniki, z njimi pa peka piškotov. Eni bolj znanih prazničnih piškotov so seveda dišeči medenjaki. Pa veste, kaj je pri njih najboljše? Da s "čakanjem v škatli" postajajo vse boljši! :) Da se boste lahko doma sladkali še vi, smo vam pripravili recept za najokusnejše medenjake. ;)
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!
Najboljši dišeči in mehki medenjaki
Čas priprave:
40 min
Težavnost:
Št. sestavin:
16
Sestavine:
50 dag moke
3 jajca
20 dag medu
10 dag masla
20 dag sladkorja
1,5 zravnane žličke sode bikarbone
cejlonski cimet v prahu
klinčki v prahu
kardamom v prahu
Navodila za uporabo:
1. Korak
Na pekač položimo peki papir.
2. Korak
Maslo stopimo in ga pustimo, da se ohladi.
3. Korak
Med nad ognjem počasi segrevamo, da postane tekoč. Paziti moramo, da ne zavre!
4. Korak
Jajca zmešamo z ohlajenim maslom, nato dodamo še med. Paziti moramo, da med ni prevroč.
5. Korak
Vse skupaj zmešamo.
6. Korak
V veliki skledi zmešamo moko, sodo bikarbono, sladkor in začimbe.
7. Korak
V sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo prej pripravljeno tekočo mešanico.
8. Korak
Vgnetemo testo. Če je preveč lejpljivo, dodajamo moko.
9. Korak
Testo pokrijemo s folijo in ga za približno 1,5 ure postavimo v hladilnik, da se strdi. Če imamo več časa, lahko testo vmesimo že zvečer in ga čez noč pustimo v hladilniku.
10. Korak
Nato testo razdelimo na manjše dele.
11. Korak
Vsakega zvaljamo v svaljek, debel približno 2 – 3 centimetre.
12. Korak
Svaljke narežemo na koščke poljubne velikosti. Sama imam raje manjše medenjake.
13. Korak
Koščke v rokah zvaljamo v kroglice, ki jih nato polagamo na pekač.
14. Korak
Na vsako kroglico damo orehovo jedrce in ga v piškot rahlo potistnemo.
15. Korak
Tako pripravljene piškote pečemo na 180 ⁰C, približno 12 minut. Važno je, da postanejo lepe zlate barve.
16. Korak
Preložimo jih na pladenj in pustimo počivati.
Med nad ognjem počasi segrevamo, da postane tekoč. Paziti moramo, da ne zavre!
Jajca zmešamo z ohlajenim maslom, nato dodamo še med. Paziti moramo, da med ni prevroč.
Vse skupaj zmešamo.
V veliki skledi zmešamo moko, sodo bikarbono, sladkor in začimbe.
V sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo prej pripravljeno tekočo mešanico.
Vgnetemo testo. Če je preveč lejpljivo, dodajamo moko.
Testo pokrijemo s folijo in ga za približno 1,5 ure postavimo v hladilnik, da se strdi. Če imamo več časa, lahko testo vmesimo že zvečer in ga čez noč pustimo v hladilniku.
Nato testo razdelimo na manjše dele.
Vsakega zvaljamo v svaljek, debel približno 2 – 3 centimetre.
Svaljke narežemo na koščke poljubne velikosti. Sama imam raje manjše medenjake.
Koščke v rokah zvaljamo v kroglice, ki jih nato polagamo na pekač.
Na vsako kroglico damo orehovo jedrce in ga v piškot rahlo potistnemo.
Tako pripravljene piškote pečemo na 180 ⁰C, približno 12 minut. Važno je, da postanejo lepe zlate barve.