Sestavine:
- 500 ml vode
- 200 g dolgozrnatega riža
- 1 žlica masla
- Sol
A, ko se enkrat naučiš priprave, bo kuhanje riža mala mal’ca. Te torej zanima, kako skuhati riž? Beri dalje.
Samo izpiranje riža traja 20 sekund, a zelo pomemben korak. Če riž pred kuhanjem spereš, se tako znebiš prašnega škroba, ki lahko povzroči čezmerno lepljivost. Riž le postavi v mrežasto cedilo in ga spiraj pod hladno vodo, dokler voda ne postane bistra.
Za večino vrst riža običajno uporabimo razmerje: ena skodelica riža in dve skodelici vode, ki ga lahko povečaš ali zmanjšaš. Za še boljši okus lahko vodo zamenjaš s piščančjo ali zelenjavno juho.
Nato dodaj riž in sol. Če želiš, lahko dodaš tudi košček masla. Tvoj riž bo imel tako še boljši okus.
Po dodajanju riža bo temperatura vode občutno padla in ne bo več vrela. Pusti, da ponovno rahlo zavre (sicer tvegaš, da se voda skuha hitreje, kot se riž zmehča).
Ponev pokrij in zmanjšaj toploto. Čeprav verjemem, da te “firbec matra”, pokrovke ne dviguj, dokler riž ne bo kuhan.
Dolgozrnati beli riž naj bi se kuhal približno 20 minut. Časovnik nastavi na 18 minut. Naj bo tvoj indikator ali je riž kuhan ali ne, sam riž in ne voda. Če je v posodi ostalo še malo vode, bo čisto v redu! Samo rahlo nagnit posodo, da odvečna voda odteče.
Izklopi ogenj, ponovno pokrij posodo in pusti, da kuhan riž nekaj minut počiva v posodi na pari. Potrpežljivost je vrlina. :)
Z vilicami nežno premešaj in dvigni riž, da se zrna ne zlepijo.