Fatayer je Libanonska jed iz testa in različnih nadevov. Seveda se pri pripravi uporablja tudi posebna začimba, sumac. Preden so se v Evropi razširile limone, se je ta začimba uveljavila namesto njih. Nadevi za pripravo fatayera so lahko mesni, sirovi ali špinačni. Mi smo se danes lotili priprave špinačnega. Poleg ne rabite postreči nič drugega, kot kakšno omako za pomakanje, ali skledo sezonske solate. Fatayer je primeren za kosilo, večerjo ali kot prigrizek za goste. Najbolj okusen je rahlo ohlajen.
Recept je prispevala Monika.
Pa dober tek!
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!
Fatayer
Čas priprave:
45 min
Težavnost:
Št. sestavin:
31
Sestavine:
posodo za testo
posodo za nadev
žlico
valjar
okrogel model ali kozarec premera 8- 10 cm
pekač
pečico
peki papir
čopič za jajčni premaz
nož
desko
blender da seseklja čebulo
cedilo
390 g moke
2 čajni žlički sladkorja
1 čž soli
1,5 čž suhega kvasa
75 ml olja
175 ml mlačne vode
400 g pasirane zmrznjene špinače
2 čebuli
2 stroka česna
1,5 čž sumac začimbe
1/2 čž mlete rdeče paprike
1/2 čž mletega popra
kajenski poper po želji
sol po okusu
2 čž praženih pinjol
2 veliki žlici skute
1,5 žlice pšeničnega zdroba
1 jajce
Navodila za uporabo:
1. Korak
Za pripravo testa, najprej zmešajte suhe sestavine in jim počasi dodajajte mokre, da zamesite testo, ki bo precej mastno. Če res ni potrebno ne dodajajte moke, ker se mastno testo dobro gnete in se vam ne bo lepilo na podlago. Testo pustite počivati 1 uro.
2. Korak
Medtem zmešajte sestavine za nadev. Čebulo in česen drobno sesekljajte in dodajte sumac, papriko, poper in sol. Dobro premešajte in pustite 15 minut.
3. Korak
Špinačo, ki je že odtajana, pustite na cedilu, da se dobro odcedi. Nadev za fatayer ne sme biti preveč moker, ker bi razmočil testo.
4. Korak
Tudi sesekljano čebulo po 15 ih minutah dajte na cedilo.
5. Korak
Dobro odcejeno špinačo in čebulo zmešajte s skuto, pšeničnim zdrobom, pinjolami in razžvrkljanim jajcem, ter posolite po svojem okusu.
6. Korak
Testo razdelite na več manjših delov in vsakega posebej razvaljajte na nožev rob debelo.
7. Korak
Z okroglim modelom izrežite kroge. Na sredino vsakega postavite 1 čajno žličko nadeva. Krog primite na treh delih, ga stisnite skupaj in skupaj stisnite še pripadajoče stranice. Tako boste dobili piramido.
8. Korak
Piramide položite na pekač pokrit s peki papirjem in vsako posebej premažite z razžvrkljanim jajcem. Polagajte jih nekoliko narazen, ker bodo zaradi kvasa med peko še nekoliko narasle.
9. Korak
Pečete jih približno 20 minut na 180 stopinj Celzija, oziroma toliko, da postanejo lepo zlato rjavo obarvane.
Sestavine ki jih potrebujemo za pripravo fatayera:
390 g moke
2 čajni žlički sladkorja
1 čž soli
1,5 čž suhega kvasa
75 ml olja
175 ml mlačne vode
Za testo potrebujemo:
400 g pasirane zmrznjene špinače
2 čebuli
2 stroka česna
1,5 čž sumac začimbe
1/2 čž mlete rdeče paprike
1/2 čž mletega popra
kajenski poper po želji
sol po okusu
2 čž praženih pinjol
2 veliki žlici skute
1,5 žlice pšeničnega zdroba
1 jajce
Za premaz
Navodila za uporabo:
Postopek priprave fatayera
Za pripravo testa, najprej zmešajte suhe sestavine in jim počasi dodajajte mokre, da zamesite testo, ki bo precej mastno. Če res ni potrebno ne dodajajte moke, ker se mastno testo dobro gnete in se vam ne bo lepilo na podlago. Testo pustite počivati 1 uro.
Medtem zmešajte sestavine za nadev. Čebulo in česen drobno sesekljajte in dodajte sumac, papriko, poper in sol. Dobro premešajte in pustite 15 minut.
Špinačo, ki je že odtajana, pustite na cedilu, da se dobro odcedi. Nadev za fatayer ne sme biti preveč moker, ker bi razmočil testo.
Tudi sesekljano čebulo po 15 ih minutah dajte na cedilo.
Dobro odcejeno špinačo in čebulo zmešajte s skuto, pšeničnim zdrobom, pinjolami in razžvrkljanim jajcem, ter posolite po svojem okusu.
Testo razdelite na več manjših delov in vsakega posebej razvaljajte na nožev rob debelo.
Z okroglim modelom izrežite kroge. Na sredino vsakega postavite 1 čajno žličko nadeva. Krog primite na treh delih, ga stisnite skupaj in skupaj stisnite še pripadajoče stranice. Tako boste dobili piramido.
Piramide položite na pekač pokrit s peki papirjem in vsako posebej premažite z razžvrkljanim jajcem. Polagajte jih nekoliko narazen, ker bodo zaradi kvasa med peko še nekoliko narasle.
Pečete jih približno 20 minut na 180 stopinj Celzija, oziroma toliko, da postanejo lepo zlato rjavo obarvane.