Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Cvetlična (vrtnična) voda

 • (1)
 • Čas priprave: 30 min
 • Težavnost:
 • Št. sestavin: 4
cvetlicna (vrtnicna) voda

Vrtnice so ene najbolj priljubljenih in poznanih cvetlic, ki brez dvoma prebujajo naše čute. S svojim omamnim vonjem ter čudovitimi cvetovi vseh barv zapeljujejo že stoletja. Krasijo naše vrtove, bogatijo šopke, uporabne pa so tudi v kulinariki in kozmetiki, saj imajo čudovit vonj pa tudi nekatere blagodejne učinke.

Zaradi svojega intenzivnega vonja se v kulinarične in kozmetične namene najpogosteje uporablja damaščanska vrtnica (ali preprosteje »damaščanka«), katere domovina je Orient. Legenda pravi, da se je damaščanska vrtnica rodila iz kaplje potu, ki je padla iz Mohamedovega čela...

Ste vedeli, da so bile vrtnice zelo pogosto uporabljene v grški in rimski kulturi?

Najbolj poznana produkta iz vrtnic sta zagotovo dragoceno eterično olje vrtnice, ki in pa rožna oziroma cvetlična voda (v angleščini rose water).

Kaj pa sploh je rožna voda?


Gre za produkt parne destilacije. Ta postopek naj bi na začetku 11. stoletja izumil perzijski zdravnik Avienna. Gre za naravno pridobljen hidrolat.

Uporaba cvetlične vode v kozmetične namene: je odličen naravni tonik, ki čisti pore in kožo ob tem tudi vlaži in pomirja. Primerna je za vse tipe kože. Rožno vodo lahko dodate domači kozmetiki, uporabite pa jo lahko tudi kot dišavo za svojo kožo ali oblačila. Lahko se jo doda tudi destilirani vodi v likalniku.

Uporaba cvetlične vode v kulinarične namene: največkrat se cvetlično vodo uporablja pri pripravi sladic in napitkov, saj s svojo intenzivno aromo obogati ostale sladke sestavine.

Lahko doma sami pripravimo cvetlično vodo? Seveda! In to na povsem enostaven način... TU je recept za doma pripravljeno vrtnično vodo.


BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Cvetlična (vrtnična) voda

 • Čas priprave: 30 min
 • Težavnost:
 • Št. sestavin: 4

Sestavine:

 • destilirano vodo
 • posušene ali sveže cvetove vrtnice. (Pozorni moramo biti, da vrtnice, ki jih uporabljamo, niso škropljene s kemikalijami)
 • gazo ali drobno cedilo
 • posodo za kuhanje

Navodila za uporabo:

1. Korak

V manjšo posodico dodamo (posušene) cvetove vrtnice. Nato jih zalijemo z destilirano vodo. Pozorni smo, da dodamo ravno pravšnjo količino vode – toliko, da so cvetovi vrtnice prekriti. Lonček lahko na pol pokrijemo in postavimo na ogenj.

2. Korak

Počasi zavremo in počakamo, da cvetovi vrtnice začnejo izgubljati svojo barvo. Odstavimo z ognja in počakamo, da se vsebina ohladi. Vodo prelijemo čez gazo v čisto stekleničko in voila – pripravljeno imamo domačo cvetlično vodo!

Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno